Hírek

Drónok zavarták meg a dublini repülőtér forgalmát – kétszer is!

2023. február 4-án délután a dublini repülőtér Twitter oldalán jelentette be, hogy hat leszálló járatot kitérő repülőtérre irányítottak a légtérben észlelt drónok miatt.

A repülési műveleteket biztonsági okokból körülbelül 40 percre felfüggesztették, miután két esetben is megerősítést nyert a drón észlelés.

A biztonsági zárlat érintette a dublini repülőtér (IATA: DUB, ICAO jelzése pedig: EIDW) a 28R kifutópályán az induló, a 28L pályairányon pedig az érkező járatokat. Három bejövő járatot a Shannon repülőtérre, három járatot pedig a belfasti repülőtérre irányítottak át.

dublini repülőtér

A Twitteren a repülőtér azt közölte, hogy illegális drónokat reptetni a repülőtértől számított 5 kilométeren belül. Egyébként már pénteken, vagyis február 3-án is körülbelül tíz percre felfüggesztették a repülési műveleteket egy drón észlelése után.

dublini repülőtér körzete

A dublini repülőtér és a Garda Síochána (a jól ismert fegyvertelen ír nemezti rendőrség, „a béke őrzői”) továbbra is éber a repülőtér közelében zajló dróntevékenységgel kapcsolatban. Az Ír Légiközlekedési Hatóság (Irish Aviation Authority) kijelentette, hogy minden drón repülés a repülőtérek közelében illegális és rendkívül veszélyes tevékenység. Az ilyen típusú meggondolatlan cselekedetek rendkívül zavaró hatással vannak a légitársaságokra, az utasokra és a légiforgalmi irányításra. – mondta az IAA szóvivője.

A Ryanair felszólította a közlekedési minisztert, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák azt, hogy a drónok további fennakadást jelentsenek a dublini repülőtéren.

A Ryanair szóvivője azt mondta: “Elfogadhatatlan, hogy két egymást követő napon az utasokat és a Dublinba érkező vagy onnan induló járatokat dróntevékenység zavarta meg. Tegnap négy Ryanair repülőgép és több mint 700 utas járatát Shannonba és Belfastba irányították át. És ma is további négy járatot és 700 utast tereltek át. Írország fő repülőterén az ilyen drónzavarok elfogadhatatlanok. Felszólítjuk Eamon Ryan minisztert, hogy tegyen sürgős lépéseket az ország fő repülőterének megóvása érdekében az illegális dróntevékenység miatti ismétlődő zavaroktól.”

Ryanair repülőgépek

A dublini repülőtér 2022-ben 27,7 milliós utasforgalmat bonyolított. Az 1984-ben alapított írországi központú diszkont légitársaság, a Ryanair csak Dublinból több mint 70 desztinációt repül.

Eamon Ryan, közlekedési miniszter

Eamon Ryan, közlekedési miniszter (képünkön), aki az ír parlament alsóházának Zöld párti képviselője, még nem reagált az ügy kapcsán.

Kevin Byrne, az Irish Air Corps nyugalmazott alezredese és a repülőtér biztonsági ellenőre elmondta, hogy azoknak, akik bizonyos súly feletti drónokkal repülnek, eleve az Ír Légiközlekedési Hatóság engedélyére van szükségük. Azonban minden, ami zavarja a repülőgépek, repülőterek működését, az bűncselekmény és mint ilyen a Garda Síochána hatásköre.

 

Szólj hozzá