Ipari drónok

Hogyan használja a Pentagon a dróntehnológiát?

Az USA védelmi egységei által alkalmazott drónos műveletek száma 2018-ban minden idők legmagasabb mutatóit produkálta, amit a Pentagon adatai is igazolnak. Ezekből egyértelműen megállapítható, hogy az USA-beli drónos repülésekre a tavalyi évben gyakrabban került sor, mint az azt megelőző öt évben összesen.

Ha a drónok katonai alkalmazásáról esik szó, sokan csak a külföldön fegyverként használt eszközökre asszociálnak. Ugyanakkor ez a fajta felhasználás nem is olyan gyakori a katonai gyakorlatban. Az új adatok fényében bizonyosnak tűnik, hogy a hadsereg által alkalmazott dróntechnológia fellendülőben van az USA-ban, és nem feltétlenül a legtöbbek által feltételezett módon.

MQ 9 Reaper wiki

MQ-9 Reaper, Forrás: Lt. Col. Leslie Pratt / WikiMedia

 
A katonai drónok országon belüli bevetése a tűzoltóság, rendőrség, határőrség és civil hatóságok munkájának támogatására

A hazai védelmi célú drónos műveletek többsége civil hatóságok támogatása céljából került alkalmazásra, ezek közé tartoznak a tűzoltók, különböző civil bűnüldöző hivatalnokok, helyszínelők. Nézzük a számokat!

Védelmi drón-műveletek 2018-ban:

• 4 műveletet vezettek tűzoltók támogatására,
• 2 művelettel támogatták a katonai drónok üzembe helyezését különböző bázisokon,
• 1 művelet segítette a civil hatóságok munkáját a déli határnál,
• 1 műveletet vezettek a hurrikánok és áradások nyomán,
• 1 drogellenes művelet történt a bűnüldöző szervekkel együttműködésben,
• 1 alkalommal vettek részt katonai drónok légibemutatóban,
• 1 gyakorló műveletet hajtottak végre.

A 2018-as pénzügyi évben a Pentagon tehát összesen 11 országon belüli drónos műveletben vett részt, melyek közül néhány többes drónreptetést foglalt magában, és több hónapon át tartott.

A fenti számok tükrében a legtöbb, országon belüli drónhasználat a tavaly nyáron Kaliforniában bekövetkezett pusztító tűzvész megállítására tett erőfeszítéseket támogatta. A tűzoltók által irányított drónok jeleket gyűjtöttek a tűz terjedésével és az ezáltal bekövetkező károkkal kapcsolatosan, melyek lehetővé tették a tűzoltók számára, hogy oda koncentrálják az erőiket, ahol arra a leginkább szükség van, ugyanakkor távol tarthassák őket a sérüléstől, ezáltal életeket menthessenek.

Hasonlóképpen, a drónok képesek segítséget nyújtani más természeti katasztrófák, pl. hurrikánok és áradások esetén is. 2018 szeptemberében az USA védelmi drónjai segítséget nyújtottak a sürgősségi orvosi ellátás megszervezésében, ami a Florence hurrikán által okozott áradások miatt vált szükségessé.

Milyen típusú drónokat használtak fel?

A fenti műveletekben alkalmazott drónokról tudható, hogy multirotoros és merevszárnyú, kézi vezérlésű és autonóm módon repülő eszközök is bevetésre kerültek, úgy mint:

• DJI Phantom
• MQ-1C Gray Eagle 4
• MQ-9 Reaper
• RQ-11B Raven
• RQ-21 Blackjack

A civil és kereskedelmi célú drónhasználat terjedése az USA-ban

Ahogy a hadsereg növeli a drónok alkalmazását, úgy a civilek is ezt teszik. Az USA hadereje a II. Világháború óta használ drónokat, a civil és kereskedelmi szektor azonban csak az utóbbi időben vette át ezt a technológiát.

A regisztrált drónhasználat az elmúlt években hatalmas növekedést mutat USA-szerte, 2018-ban elérte a 116.000-es számot. Ez a civil szektorban bekövetkezett fejlődés részben a 2016-ban megváltozott szabályozásnak köszönhető. A drónozás népszerűvé válásában természetesen az is közrejátszik, hogy a kereskedelmi forgalomban is egyre könnyebben megvásárolhatók ezek az eszközök.

De miként is használják a drónokat a civilek?

Néhány módot már említettünk, úgy, mint a tűzoltásban és a természeti katasztrófák elhárításában történő felhasználás, de ezek csak kis szeletét jelentik a drónok alkalmazásának. Ezek az eszközök ugyanis jól működnek az agrárium területén is, pl. termésátlag számítás és termés analízisek készítése során. Számos esetben mérik fel ilyen módon az épületek állapotát és készítik elő a legkülönbözőbb építkezési beruházásokat. A drónokat közüzemi vállalatok is alkalmazzák a villamosenergia-vezetékek, olajkutak és felszerelések ellenőrzése céljából. A lista még sok elemmel bővíthető, de ebből is látszik, hogy milyen sokrétűek a drónokkal kivitelezhető munkálatok.

Számos olyan, további felhasználási terület létezhet, ami még felfedezésre vár. Feltételezhető, hogy vannak teljes iparágak, ahová a későbbiekben be fog törni a dróntechnológia, mert ezzel jelentős hatékonyság-növelés érhető el. Minél inkább a mindennapok részévé válnak a drónok, annál újabb és kiterjedtebb alkalmazási lehetőségek fedezhetők fel.

Forrás: UAV Coach

Szólj hozzá