Drónok kora Hírek

Drónnal örökítették meg, hogyan vadászik egy vadmacska

Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy sikerült drónos videófelvételen megörökíteni a hazánkban is őshonos európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) tevékenységét.

A megfigyeléseket Hegedüs Kinga és Bakó Gábor végezték szeptember 6-án 17:05 és 17:15 perc között, Dédestapolcsány külterületén, egy legelőn, ahol a ragadozó a magas fűben vadászott rágcsálókra és rovarokra.

Gábor portálunknak elmondta, hogy a vadmacskát eleinte hagyományos teleobjektíves fényképezéssel próbálták megörökíteni, de így nem volt lekövethető, nagyon hamar felismerte a közelében lévő embereket és rejtőzködve folytatta a vadászatot. Ezt követően egy DJI Mini 3 Pro drónnal – kellő magasságból – közelítették meg az állatot.

Korábbi tapasztalatok szerint, a vadon élő állatok nagy részét megriasztja a felülről jövő zajhatás és menekülésre készteti őket. Szerencsére a vadmacska semmilyen módon nem reagált a repülő eszköz jelenlétére, ezáltal természetes közegében lehetet megörökíteni, mely így nagyon nagy élmény volt még a sokat látott kutató számára is.

Szólj hozzá