Hírek

Drónnal figyelik a vaddisznókat a Balatonnál

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság lakosságvédelmi és baleset-megelőzési jelleggel drónnal ellenőrizte a Balatonalmádihoz közeli partszakaszokat.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a lakossági bejelentések arról, hogy a Balaton-parti településeken vaddisznók járnak át rendszeresen, amely rendkívül balesetveszélyes, valamint csak széleskörű összefogással befolyásolható jelenség. Az állatokat általában az udvaron hagyott élelem, zöldhulladék, a rendezetlen, elhagyott, bozótos kert vonzza be a lakott területekre. Az ápolatlan, növényzettel benőtt kiskertek, nyaralók, hétvégi házak búvóhelyként szolgálnak a vaddisznó családoknak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Balatonalmádi Járás önkormányzataival és a helyi vadásztársaságokkal karöltve visszatérően ellenőrzi a Balaton-parti strandok, kikötők, illetve lakóövezetek környékét, hogy az ott esetlegesen előforduló vadakat észlelje és szükség esetén áttelepítse egy, a lakosság által kevésbé látogatott erdőterületre.

A napokban rendőrségi drónnal pásztázták a Balatonalmádi-Káptalanfüreden lévő partvonalat, amely során számtalan vadcsapás volt fellelhető a Balaton vizéhez vezetve, illetve a légi kamera látószögébe került négy süldő vaddisznó, amelyek a nádas sűrűjében pihentek. Az ellenőrzésben részt vevő rendőrök a malacok pontos helyét megadták az illetékes vadásztársaságnak, akik intézkedtek az állatok biztonságos befogásáról és áttelepítéséről.

Vadmalac

Korábbi, “Hőkamerás drón-megoldások a vadgazdálkodásban” című cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a dróntechnológia már hatékony megoldást kínál a vadgazdálkodás számos területén is.

Fontos megjegyezni, hogy sajnos visszatérő probléma a vaddisznók beköltözése a települések belterületeire, azonban az a lakosság, önkormányzatok, civil szervezetek, vadásztársaságok és a rendőrség kooperációjával nagy mértékben visszaszorítható.

Forrás: Police.hu

Szólj hozzá