Ipari drónok

Hőkamerás drón-megoldások a vadgazdálkodásban

Napjainkban a dróntechnológia már hatékony megoldást kínál a vadgazdálkodás számos területén is. Évekkel ezelőtt a pontos légifelvétel-térképek készítése, légi monitoring csak igen költséges repülőgépes, helikopteres vagy műholdas felvételezéssel volt kivitelezhető, napjainkban azonban a drónok térhódítása ezt már sokkal költséghatékonyabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé tette.

hőkamera kép

Vadgazdálkodásnak legtöbben kizárólag csak a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek különböző formáit gondolják. A tevékenység azonban ennél sokkal tágabban értelmezhető: a vadgazdálkodás, azaz a vadállomány kezelésének célja a populációdinamika függvényében rugalmasan változik, és beletartozik a védelem, a hasznosítás és a szabályozás is.

A vadvédelem akkor kerül előtérbe, amikor kis létszámú és/vagy csökkenő állományokat kell kezelni, az egyedek megőrzése és számuk növelése érdekében. Ez az állománynövelő gazdálkodás. A hasznosítás során megfelelő létszámú, létszámgyarapodásra képes vadállományt kell olyan módon kezelni, ami tartós hozamokat biztosít. Ez a szinten tartó gazdálkodás. Védekezés vagy szabályozás kifejezés alatt azt értük, amikor be kell avatkozni túl sűrű és általában túl magas növekedési ütemű állományokba (melyek rendszerint már károsak is a környezetükre), a létszámukat állandósítva és/vagy csökkentve. Ez az állománycsökkentő gazdálkodás.

A drónhasználat legfőbb előnyei közé tartozik, hogy egyszeri beruházással, olcsó üzemeltetéssel oldható meg számos feladat. Az eszközök kicsik és könnyen szállíthatóak, így több területen is bevethetőek, növelve ezzel a pontosság mellett a hatékonyságot is. A minőségi eszközök használata könnyen elsajátítható, ami, ha egyszer megtörtént, automatizálhat számos folyamatot, és helyettesítheti a humánerőforrás-szükségletet. Mindez lehetővé teszi, hogy munkaidőt spóroljunk, célzottabban és tervezhetőbben gazdálkodjunk.

Egy megfelelő DJI drónnal például – a nagy pontosságú GPS technológiának köszönhetően – ugyanazon koordinátákon végighaladva, különböző időszakonként (akár hetente, havonta) lefotózhatjuk pontosan ugyanazt a területet. A drón az útvonalat akár előre programozott módon, önállóan is képes lerepülni, nem szükséges manuálisan irányítanunk közben.

Már egy repülés élőképeiből is rengeteg hasznos információt megtudhatnak a szakemberek, de a térinformatikai szoftverekkel – például a DJI Terra szoftver segítségével – feldolgozott képekből speciális elemzésekre alkalmas orthofotók és térképszelvények is előállíthatók. A vadgazdálkodás során drónok használatával pontosan és hatékonyan felbecsülhető például a vadállomány, vizsgálható annak területi elhelyezkedése és elvégezhető a terület ellenőrzése is.

Lássuk tehát, hogy pontosan milyen területeken könnyítheti meg egy drón a modern vadgazdálkodást!

VADÁLLOMÁNYBECSLÉS

Lombhullás után szálas erdőben, illetve sűrű cserjés környezetben is segítséget nyújt az eszköz a vadállomány számlálásában.

őzek hőkamera

VADKÁR MEGELŐZÉS ÉS SZAKÉRTÉS

A drón lehetővé teszi nagy terület folyamatos ellenőrzését. Ennek köszönhetően időben észre lehet venni a keletkező kárt, így a gazdálkodók hamar gondoskodni tudnak a szükséges vadriasztó berendezések (villanypásztor, ultrahangos riasztó stb.) telepítéséről, illetve a megfigyelésekre alapozva lehet szervezni vadkárelhárító vadászatokat és őrzéseket is. A pontosabb megfigyelésnek köszönhetően hatékonyabban lehet gazdálkodni az emberi és anyagi erőforrásokkal. A folyamatos, illetve rendszeres légi „területbejárásokkal” dokumentálható a kár mértékének változása és az egyes intézkedések hatékonysága, ami segít rendezni az esetleges vitás helyzeteket a gazdálkodók között.

ELTERELŐ ETETÉS SZERVEZÉSE

Az eszköz segítségével pontosan nyomon követhető a vad mozgása a pihenőhely és mezőgazdasági területek között, így az útvonalon elterelő etetés alkalmazható, amely csökkenti a vadkár kialakulásának mértékét.

vaddisznó hőkamera

TERÜLET ELLENŐRZÉS

A terület napi szinten ellenőrizhető, segítve az olyan illegális tevekénységek felderítését, mint a szemétlerakás, orvvadászat, lezárt területek motor, quad használat stb.

UTÁNKERESÉS

Közúti balesetben vadelütés során az állat gyakran komoly sérüléssel elhagyja a helyszínt. A vadgazdálkodó drón segítségével meg tudja keresni a sérült állatot és állapotától függően gyorsan megtudja tenni a szükséges lépéseket.

őz hőkamera

HAJTÁS SZERVEZÉS

Hajtások lebonyolítása előtt ellenőrizhető, hogy illetéktelen személy nem tartózkodik-e a területen, ezzel elkerülve egy szerencsétlen baleset bekövetkezését.

Természetesen a dróntechnológia sem tartozik a „minden sebre gyógyír” kategóriába, önmagában, varázsütésre nem oldja meg a felmerülő problémákat. Ha azonban a világszínvonalú eszközök jó szakmai felkészültséggel párosulnak, az bizonyára közel hozza ezt a fajta modern technológiát a kétkedőkhöz is. A drónok pontossága és objektivitása ugyanis megkérdőjelezhetetlen, ami miatt egyre szélesebb körben terjed el az alkalmazásuk; ennek viszonylag új területe a vadgazdálkodás is.

A jó hír az, hogy mindez – az eszközök és a felkészítés széles tárháza – Magyarországon is elérhető, így a 2021 januárjában életbe lépett drónszabályozás gyakorlatba történő átültetése után várhatóan nálunk is beköszönt az ipari drónforradalom…

Cikkünk a DJI drónok magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá