Hírek

Drónészlelés miatt kellett lezárni a repülőtér futópályáit

Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután drónok repültek be a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére – tájékoztatta a Budapest Airport szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint hétfőn 23 percre kellett felfüggeszteni a forgalmat drónészlelés miatt, másnap pedig több mint egy órán át tartózkodott két pilóta nélküli légi jármű a budapesti repülőtér légterében. Emiatt bizonyos időszakokra részlegesen, 30 percre pedig teljesen fel kellett függeszteni a forgalmat a légikikötő üzemeltetőjének, illetve a légiforgalmi irányításnak. A repülőteret csak azután lehetett újra megnyitni a le- és felszálló forgalom előtt, miután mind az üzemeltető, mind a toronyirányítás, mind pedig a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy megszűnt a “dróntevékenység okozta repülésbiztonsági kockázat”.

A drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.

A HungaroControl tájékoztatása szerint hétfőn három, kedden pedig öt érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését, ezeket a járatokat a légiforgalmi irányítók várakozó légtérbe irányították. “Öt repülőgép és a rajtuk lévő több száz utas nem tudott leszállni, mert megint drón repült a futópályák fölé és le kellett zárni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Nem vicces.” – írta kedden a HungaroControl facebook oldalán.

A léginavigációs szolgáltató munkatársai csak hosszú várakoztatás után tudták biztonságosan le- és felszállítani a repülőgépeket. A súlyos incidensek az induló járatokat is érintették mindkét este. A repülőtér lezárásai miatt összesen 21 járat késett.

Januárban már a HungaroControl Zrt. közleményben is felhívta a figyelmet arra, hogy egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében, ami komoly kockázatot jelent.

Kedden Balatonfüreden az Infotér konferencia kapcsán szervezett sajtótájékoztatón Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a biztonságos közlekedést veszélyeztető drónok jelenléte radikálisan nő a légiközlekedésben, fontos tehát, hogy egy biztonságért felelős szervezet tisztában legyen ezek tevékenységével. Mivel jelenleg nincs a felderítést szolgáló késztermék a piacon, ezért a HungaroControl a világelsőséget megcélozva drónfelderítő rendszer telepítésén dolgozik.

Sajnos az ilyen felelőtlen pilóták által okozott incidensek felerősítik a drónokkal szembeni félelmeket. Pedig a kockázatokat – mint az gyakori az új technológiák megjelenésekor – sokszor már e nélkül is túldimenzionálják. Ezért ezúton is kiemeljük a drónpilóták felelősségének fontosságát, és hangsúlyozzuk, hogy repülni csak megfelelő körültekintéssel, a jogszabályok ismerete és betartása mellett szabad!

A drónpilóta személyes felelőssége, hogy egy repülés során személyek, állatok, vagyontárgyak veszélyeztetésének lehetősége fel se merüljön. Fontos tudni, hogy az anyagi kockázat is jelentős, hiszen hiába van kötelező drónbiztosításunk, egy szabálytalanul végrehajtott repülés esetén a drón által okozott károkat nem téríti meg a biztosító.

Forrás: MTI, HungaroControl

Szólj hozzá