Hírek

“Drága esemény”: 50 drón zuhant le egy drónshow közben

A drónokkal kivitelezett fényjáték egyre népszerűbb alternatívája a sokak által kedvelt látványos tűzijátékoknak. Néha azonban az események nem a tervek szerint alakulnak. Pontosan ez történt múlt hétvégén az ausztráliai Perth városában, ahol 50 darab pilóta nélküli jármű zuhant nemkívánatos módon a Swan River folyóba.

Perth városa

Perth városa (Forrás: Twitter)

 
Ünnepi fényjáték helyett botrányos drónzuhatag

Jelenleg is zajlik a felülvizsgálat, miután az elmúlt hétvégén futurisztikus drónesővé vált a drónshow az ausztrál Perth városában. A Summer Nights City of Lights (Fények városa) elnevezésű rendezvényen ugyanis egyre-másra kezdtek eltünedezni a koreográfiát alkotó drónok.

Az attrakció során bevetett 500 pilóta nélküli járműből végül nem kevesebb, mint 50 zuhant a helyi Swan folyóba. Így, mintegy 100 ezer dollárnyi érték landolt a habok között. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt.

Minek tudható be a balul elsült drón show?

Perth városának képviselői „technikai problémákat” okoltak a vasárnap este történtek miatt: „Kétségtelen, hogy néhány drón nem azt csinálta, amit kellett volna.” – ismerte el Perth város polgármestere, Basil Zempilas.

Miközben a drónok színes ünnepi jeleneteket rajzoltak az égboltra, egyre több kezdett el közülük lezuhanni. A polgármester nyilatkozatában elismerte, hogy a drónbemutató “elmaradt a várakozásoktól”, de leszögezte, hogy a lakosságot nem fenyegette veszély. Basil Zempilas kihangsúlyozta, hogy a Polgári Repülésbiztonsági Hatóság biztonsági előírásait betartották, és senki sem volt veszélyben.

A történtek kivizsgálása folyamatban van. Az eltűnt drónokat egyenként hozzák majd felszínre és analizálják. Addig is magyarázatként be kell érnünk a Drone Sky Show ügyvezető igazgatójának, Joshua Van Ross szavaival: “Ez a technológia még mindig fejlődésben van. Az ilyen típusú technológiánál sajnos elromolhatnak a dolgok.”

Mit tanulhatunk a perth-i eseményekből?

Ahogy a tűzijátékok, úgy a drónok segítségével végrehajtott légi parádék esetében is kulcsfontosságú számolni a negatív történések esélyével. A szervezőmunkánál tehát kalkulálni kell azzal, hogy a technológia elromolhat.

A perth-is események ellenére a drónok egyre inkább a tűzijáték alternatívájává válnak majd a közeljövőben, hiszen tudatos szervezéssel és a drónokat távol tartva a nézőközönségtől minimálisra csökkenthető a kockázat.

Szólj hozzá