Ipari drónok

Az UAV-ok után megérkeztek az UUV-ok?

Nem egy írásban számoltunk már be a dróntechnológia előnyeiről, legyen az emberek életének mentése, vagy éppen komfortosabbá tétele. Nem titkok azonban, hogy a drónok hadászati célú fejlesztése folyamatos.

A közelmúltban Oroszország lépett előre, amikor bejelentette legújabb fegyverét, a Belgorod tengeralattjárót, melyet nukleáris töltettel felszerelt ún. Poseidon drónok hordozásására alakítottak ki. A tömegpuszító fegyver az oroszok szerint egész városok eltörlésére képes azáltal, hogy a víz alatt cunamit generál.

Belgorod GCI 940 AUV

Putyin a nukleáris meghajtású drónról először tavaly tett említést más új fegyverek bemutatásával együtt, és elmondta, hogy az új technológiától az USA rakétavédelmi rendszereinek kivédését várják.

A drónok formailag torpedókra hasonlítanak, de sokkal nagyobbak, mint a hagyományos fegyverek (akár 79 láb – 24 méter – hosszúak is lehetnek), ezért kellett speciális tengeralattjárót fejleszteni a hordozásukra. Aktiválás után a fegyverek távolról vezérelhetőek, a hatótávolságuk pedig elméletileg korlátlan, hiszen nukleáris reaktor motorral működnek.

poseidon1

A fegyverek „vezető nélküli víz alatti járműként” (unmanned underwater vehicles – UUV) viselkednek, és mérföldekkel a víz alatt manőverezhetők, így hanglokátor alapú rendszerben működve képesek az óceánfenék feltérképezésére. Ezen kívül az eszközök tenger alatti szabotázs akciók kivitelezésére, például az internet kábelek elvágására is alkalmasak konfliktus esetén.

A Belgorod tengeralattjáró bevetését a sarkvidéken és az Észak-Atlanti óceán környékén tervezik, ahol az orosz tengerealattjárók aktivitása az elmúlt években megtízszereződött. Ez nagy kockázatot jelent Nagy-Britannia számára is, hiszen a hely megközelíti az ország területéhez tartozó vizeket. A brit Daily Mail szerint 2010-ben a Királyi Flotta mindössze egy esetben kényszerült reagálni az oroszok akciójára, 2017-ben azonban már 33 különböző incidenst számoltak össze. Mindezek alapján úgy tudni, hogy a briteknél is folyamatban van saját UUV eszközök fejlesztése, de még mintegy nyolc éven belül nem várható, hogy szolgálatba állítssák azokat.

Forrás: Daily Mail, hisutton.com

Szólj hozzá