Drónok kora

Az NKE is részt vett a II. RepTár Drone Day-en

Idén augusztusban második alkalommal rendezte meg a RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum a Drone Day interaktív napot és kiállítást, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) másodszorra vett részt. Az eseményen fejlesztő cégek, civil­ és állami üzemeltetők, valamint az oktatásban, képzésben érintett szervezetek is megjelentek.

Az NKE is részt vett a II. RepTár Drone Day-en

Az NKE szolnoki tanszékei képviselték az egyetemet a II. RepTár Drone Day-en, amelyek a már megszokott kiállítóhelyükön rendezték be standjukat, ahol az egyetem merevszárnyú BXAP-10 típusú, 18 kg maximális felszállósúlyú és több mint 4 méter fesztávolságú drónja mellett a DJI Inspire és Mavic eszközeit is bemutatták.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar standjának legnépszerűbb pontja a drón szimulátor volt, ahol bárki kipróbálhatta magát drónpilótaként. A „real drone flight” szimulátor két munkahellyel került berendezésre: az egyik állomás a gyakorlást biztosította, a másik pedig az éles versenyt.

A Drone Day népszerű eleme volt az elsősorban amatőrök számára meghirdetett drónverseny, ahol a leggyorsabbakat és legügyesebbeket óránként díjazták az NKE és a Repülőszakember Képzésért Alapítvány jóvoltából. A megmérettetés különlegessége volt, hogy külön idősávot biztosítottak a női versenyzők számára azzal a céllal, hogy vonzóvá váljon számukra is a drónos repülés. A verseny utolsó egy órája a kisgyermekek versenye volt, ahol a résztvevők többsége az óvodás korosztályhoz tartozott.

A kiállításon az NKE oktatói és kutatói az egyetem képzéseit is népszerűsítették, különös tekintettel az Állami légiközlekedési alapképzési szakot.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar | Szöveg: Dr. Vas Tímea alezredes, Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék tanszékvezető | Fotó: Gajdács Balogh Ilona főhadnagy

Szólj hozzá