Hírek

AGROmashEXPO: jön a drónos gyomírtás és permetezés

Jelentős fejlesztések történtek a magyar agráriumban, így megjelennek a drónok, a hatékonyabb high-tech traktorok és öntözőrendszerek is. Ezeknek köszönhetően erőforrásigényes régi gyakorlatokkal szakíthat a mezőgazdaság – közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a január 24-28-ig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow apropóján.

A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatja fel az agrárium gépcsodáit.

Minden ágazatban óriási változásokat eredményez a technológiai forradalom, egymást követik a szintlépések, az agráriumban ez pedig fokozottan igaz.

kep1

„Ma két fő irány van a mezőgazdasági fejlesztések területén. Az egyik a technológiai, amelynek keretében a hatékonyabb, precízebb gazdálkodást elősegítő megoldások épülnek be az agráriumba. A másik a zöld irány, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezet, a talaj és az emberi egészség védelme van a fókuszban. Az újdonságoknak köszönhetően évtizedes gyakorlatokkal szakítanak a mezőgazdasági szereplők és sokkal hatékonyabbá válik a termelés. Például a gyomirtás teljesen új alapokra helyezhető a drónok és kamerarendszerek segítségével. Akár úgy, hogy ne legyen szükség vegyszerekre” – tette hozzá a szakember.

A Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett megoldások között ott van a drónos permetezés vagy az év traktorának választott, háromszög alakú gumihevedereken közlekedő, nagyteljesítményű Claas munkagép is, amely sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést a gazdák számára. Szintén produktívabbá válik a mezőgazdaság a különdíjas új öntözésirányítási rendszer segítségével: így ugyanis nem kell annyi időt töltenie a földeken a gazdáknak, és akár napokat is spórolhatnak. Ugyancsak elismerést kapott egy gombnyomással vezérelhető talajművelési eszköz.

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg. Itt egy komplex feladatról van szó. Az agrárgépészeknek ismerniük kell az adott gépet vezérlő legmodernebb szoftvereket, informatikai rendszereket, mert nagyon értékes eszközökről, finommechanikai gépekről van szó.

Az AGROmashEXPO vasárnapig látogatható. A kiállításról érdekes videót készített a Speedzone műhely csapata is, Itt minden nagy! címmel.

Szólj hozzá