Hírek

A Google volt vezérigazgatója saját gyártású drónokkal támogatná Ukrajnát

Eric Schmidt titokzatos startupja mesterséges intelligenciával támogatott kütyükkel szeretne segíteni.  Az ukrán csapatok az összecsapások kezdete óta jelentős segítséget kapnak az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól. 

googlee

A segítők sorába szeretne most beállni Eric Schmidt, aki az akkor még alig harmincas Google-alapító párost segítette tapasztalatával és szakértelmével majd két évtizeden keresztül.

73d0662b20acf84f792be1b3aea88d19

A szakember egy sor technológiai vállalatnál dolgozott a ’80-as, ’90-es években, mielőtt a keresőóriást alapító Sergey Brin és Larry Page felkérésére elnök-vezérigazgatóként vállalt feladatot az induló cég élén.

Mióta végleg felállt a Google vezetőségéből, Schmidtet afféle összekötőként emlegetik a technológia világa és az USA védelmi minisztériuma között. Ő vezette például azt a bizottságot, amelyik az AI használatát vizsgálta ki nemzetbiztonsági szempontból, valamint cikkeket sőt, könyvet is írt a mesterséges intelligencia által támogatott drónok hadászati bevetésének jelentőségéről.

Sajtóértesülések szerint Schmidt részt vett a White Stork (fehér gólya) néven létrejött cég alapításában, amely az ukán hadseregnek fog önmegsemmisítő drónokat gyártani. A cég neve is utal Ukrajnára, hiszen a fehér gólya egyfajta szimbóluma, nemzeti állata a háborúban álló országnak.

Ezek a viszonylag olcsó, körülbelül kétszázezer forintos eszközök kis mennyiségű robbanóanyagot szállítva képesek megközelíteni vagy akár üldözni célpontjukat. A mesterséges intelligencia segít a kütyünek abban, hogy beazonosítsa a célpontot, megjelölje az útvonalat, mindezt úgy, hogy közben felismeri és kikerüli az ellenség védelmi rendszereit.

Schmidt úgy gondolja, hogy Ukrajna akár egymillió ilyen eszközt is vásárolhat a White Storktól 2024-ben.

Szólj hozzá