Hírek

A finnek leleplezték az Oroszországba irányuló illegális DJI drónexportot

A finn vámhatóság nyomozói feltártak egy kiterjedt műveletet, amelyben illegálisan exportáltak több ezer, főleg DJI drónt Oroszországba, megkerülve az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszország ellen bevezetett szankciókat.

orosz finn

A finn vámhivatal két vállalattal kapcsolatban folytatott nyomozást, őket azzal vádolják, hogy illegálisan exportáltak hozzávetőleg 3500 drónt és kapcsolódó alkatrészeket UAV elleni technológia céljára. A két cégnek Finnországban és az Egyesült Államokban vannak székhelyeik, állítólag a drónokat harmadik országokon keresztül exportálták Oroszországba, hogy elkerüljék a szankciókat. A drónokat katonai és polgári célokra is használhatják, például felderítésre, szállítóeszközként vagy fegyverként. A finn hatóságok szerint a drónok értéke körülbelül 10 millió euró. A két cég ellen bűnvádi eljárás indult.

Hannu Sinkkonen, a Finnország vámhatóság igazgatója szerint a drónok exportját Oroszországból szervezték, ám a kereskedés finanszírozása mögött nemzetközi vállalkozások kiterjedt hálózata lehet. A DJI egyébként mér mindkét országban (Oroszország és Ukrajna) leállította az értékesítést, hogy megakadályozza termékeivel való visszaéléseket.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. A szankciók többek között korlátozzák az Oroszországba exportálható áruk és szolgáltatások körét. A drónok is szerepelnek a szankciók listáján.

Hozzászólások

Szólj hozzá