Hírek

A drónokat is le tudja szedni a Magyar Honvédség új eszköze

A NATO-vállalásokkal összhangban kialakítás alatt álló nehéz dandár képesség légvédelmét ellátó fejlesztésről állapodott meg a Magyar Honvédség és a Rheinmetall.

magyar1

A Honvédelmi Minisztérium célja, hogy a Magyar Honvédséget egy személyi állományában és eszközrendszereiben is 21.századi, high-tech haderővé fejlessze, amely hazánk megvédése mellett egyúttal nemzetközi kötelezettségeink ellátására is képes. Az eszközpark modernizációja azonban nem áll meg a beszerzéseknél, a folyamatos fejlesztés is a folyamat része.

magyar2

A Magyar Honvédség egyik büszkeségének számító, a világ egyik legmodernebbjének tartott Lynx harcjármű felszerelésének egyik fontos alkotóeleme a légvédelmi torony, melynek jelentőségét a jelenlegi biztonsági kihívások tapasztalatai emelik ki. Az alacsonyan szálló, kisméretű – drónok -, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

magyar3

Rheinmetall BOXER Skyranger 30 air defence system with Oerlikon 30 mm cannon on static display at ILA Berlin Air Show 2022

A Magyar Honvédség és a stratégiai partner Rheinmetall legújabb megállapodása szerint a német fegyveripari nagyvállalat a Skyranger 30 Lynx elnevezésű, közeli hatótávolságú légvédelmi torony kifejlesztésére kapott megbízást. A Magyar Honvédség állományában rendszeresített Lynx alvázára épülő, a 21.század kihívásainak megfelelő eszköz a korszerű harcjárművekkel felszerelt nehéz dandár közvetlen légvédelmi oltalmazását fogja ellátni, egyben szélesíti is a Lynx típusváltozatainak skáláját is.

A II. világháború idején a magyar hadsereg a magyar fejlesztésű Nimród önjáró légvédelmi gépágyúja töltötte be ugyanezt a szerepet, a képesség azonban az átgondolatlan haderőleépítés során eltűnt a Magyar Honvédségből. A Skyranger 30 alkalmazásával a csapatlégvédelmi fegyvernem újraépítésének lehetünk tanúi.

Szólj hozzá