Drónszabályozás Hírek

A DJI kiadja a C1-es tanúsítványt a Mavic 3 és Mavic 3 Cine drónokra

A DJI elindította a jelentkezési folyamatot azon ügyfelei számára, akik szeretnék megszerezni az új C1 osztályú azonosító jelzést a Mavic 3 és Mavic 3 Cine drónokra.
 

DJI Mavic 3 C1 tanúsítvány

DJI Mavic 3 (forrás: DJI)

 
December 9-től a felhasználók önkéntes alapon, ingyenesen igényelhetik a C1-es tanúsítványt. A folyamat során meg kell adniuk a drónjuk sorozatszámát, és meg kell erősíteniük, hogy frissítették a C1 minősítés megszerzéséhez szükséges firmware-t. Azoknak a felhasználóknak, akik a címkét a firmware frissítése után kapják meg, tudniuk kell, hogy a Mavic 3 és a Mavic 3 Cine minden jövőbeli firmware-frissítése tartalmazza a C1 tanúsítványhoz szükséges technikai változásokat, és ezeket már nem lehet visszaállítani.

A DJI részére a világ első C1 EU-típusú vizsgálati tanúsítványát a hivatalos referenciapontként szolgáló TÜV Rheinland szervezet adta ki az év elején. A tanúsítvány az Európai Gazdasági Térség (EGT, azaz az EU, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein) egész területén érvényes, és a DJI Mavic 3 és Mavic 3 Cine összes hardverére és C1-frissített firmware-ére vonatkozik.

DJI Mavic 3 Cine C1 tanúsítvány

DJI Mavic 3 Cine (forrás: DJI)

 
A Mavic 3 és a Mavic 3 Cine C1 tanúsítványa számos előnnyel jár. A felhasználók az A1 nyílt kategóriában repülhetnek, és – bár továbbra is szükségük lesz az A1/A3 “alapfokú drónbizonyítványra” – többé nem kell letenniük a bonyolult A2 távpilóta vizsgát. A C1 minősítésű drónnal rendelkező pilóták nagyobb szabadságot kapnak arra is, hogy olyan környezetben repüljenek, ahol 2024 januárjától tanúsítvány nélkül nem lesz lehetőségük.

A C1 tanúsítvánnyal és C1-kompatibilis firmware-rel rendelkező drónokra az európai drónrendelet értelmében további kötelező módosítások is vonatkoznak:

  • A Mavic 3 és a Mavic 3 Cine megfelel az új, 83db-os zajcsökkentési szintnek.
  • Amikor az ActiveTrack intelligens repülési módot emberek vagy tárgyak filmezésére használják, a személytől/tárgytól való távolság 50 m-re lesz korlátozva. 50 m felett az ActiveTrack le lesz tiltva.
  • A segéd LED-ek a használat során automatikusan bekapcsolódnak vagy kikapcsolódnak, az aktuális környezetnek megfelelően.
  • A drón elülső karjain lévő LED-ek alapértelmezés szerint villogni fognak az UAV bekapcsolásának időtartamára.

Ezek a változások minden olyan esetben aktiválódnak, amikor egy C1 minősítésű DJI Mavic 3 vagy Mavic 3 Cine az Európai Gazdasági Térségben (EGT) repül.

Szólj hozzá