Drónszabályozás Hírek

A DJI megkapta a világ első C1 típusú drón tanúsítványát

A DJI a napokban jelentette be, hogy az új EU-s drónrendelet értelmében a vállalat megkapta a világ első C1 EU-típusú vizsgálati tanúsítványát a Mavic 3 sorozatú drónra. Ami azt jelenti, hogy Mavic 3-at használva 2024 januárjától az A1 Open kategóriában repülhetünk.

Jó hír tehát, hogy a meglévő DJI Mavic 3 tulajdonosoknak nem kell új drónt vásárolniuk, hogy tanúsítvánnyal rendelkező gépük legyen. A cikkben ismertetjük a részleteket.

DJI Mavic 3

A világ első C1 minősítést kapott drónja

A DJI Mavic 3 valóságos sztárként robbant be a drónok színterén. Köszönhetően a lenyűgöző tulajdonságainak, mint a gimbal-stabilizált 4/3”-os Hasselblad CMOS kameramodul és az akár 46 perc repülési idő.

A DJI közleménye szerint a Mavic 3 most megkapta a hivatalos referenciapontként szolgáló TÜV Rheinland C1 minősítését. Ami azért komoly mérföldkő, mert így megfelel az új európai drónrendeletnek.

Stephan Scheuer, a TÜV Rheinland UAS műszaki kompetenciaközpontjának vezetője “különlegesnek” nevezte a tanúsítást, mert: “150 éves történelmünk során ez az első alkalom, hogy egy repülőgépet tanúsítottunk repülésbiztonsági jellemzői alapján”.

A tanúsítvány az Európai Gazdasági Térség egész területén (azaz az EU plusz Norvégia, Izland és Liechtenstein) érvényes, és a jelenlegi DJI Mavic 3 sorozat valamennyi hardverére, illetve C1-frissített szoftverére vonatkozik.

DJI Mavic 3 cine

Milyen előnyökkel járhat a C1 minősítés?

A Mavic 3 sorozat C1 tanúsítványa – amely megköveteli a felhasználóktól, hogy frissítse a C1-kompatibilis firmware-re – számos előnnyel jár. A legfontosabb hozzáadott érték, hogy a Mavic 3 felhasználói 2024 januárjától immáron az A1 nyílt kategóriában repülhetnek, vagyis nem szükséges teljesíteni a bonyolult és költséges A2 vizsgát.

Sőt, a C1 minősítéssel rendelkező drónpilóták nagyobb szabadságot kapnak arra is, hogy olyan környezetben repüljenek, ahol tanúsítvány nélkül erre nem lesz lehetőségük.

Hogyan szerezhetem meg a C1 osztályú címkét?

A Mavic 3 sorozat új, C1 osztályú azonosító címkéjének megszerzésére irányuló kérelmezési folyamat a tervek szerint 2022 negyedik negyedévétől lesz elérhető minden felhasználó számára. Ettől az időponttól kezdve egyéni preferenciák szerint ingyenesen igényelhető.

DJI Mavic 3 frissítés

A folyamat elindításához meg kell adni a drón sorozatszámát, illetve meg kell erősíteni, hogy a C1-kompatibilis firmware telepítése megtörtént. A C1 kérelmezési folyamat elindítását követően a Mavic 3 sorozat minden jövőbeli firmware-frissítése tartalmazni fogja a C1 tanúsítvány által megkövetelt technikai változtatásokat.

Más DJI drónok is megkaphatják majd a tanúsítványt?

A DJI drónok magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. tájékoztatása szerint a DJI elkötelezett amellett, hogy megfeleljen az új európai drónszabályozásnak a már meglévő és jövőbeli drónmodellei esetében is és további dróntanúsítványok megszerzésén fog dolgozni.

Szólj hozzá