Hírek Ipari drónok

2023-tól elindulhat a drónos permetezés Magyarországon

A mezőgazdaságban – ezen belül is főként a növényvédelemben – számos új lehetőséget kínál a drónhasználat, amely javíthatja a kijuttatott hatóanyagok hatékonyságát, így költségmegtakarítást jelenthet a gazdálkodóknak.

permetező drón állásfoglalás

A drónhasználatot lehetővé tévő hazai szabályozás már rendelkezésre áll, de még több fontos tényező is elengedhetetlen ahhoz, hogy a drónok a mezőgazdaságban elterjedjenek. A megfelelő eszközök mellett többek között szakképzett drónkezelők kellenek, illetve szükség van olyan engedélyezett növényvédő szerekre is, amelyeket drónokkal is ki lehet juttatni.

De melyek lehetnek a mezőgazdasági drónhasználat legfontosabb szempontjai és a drónos növényvédelem milyen konkrét előnyöket nyújthat a növénytermelő gazdálkodóknak? Mekkora az érdeklődés a drónpilóta képzés iránt, és milyen lehetőségek rejlenek ebben az új eljárásban?

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója, Rikk István, a Corteva Agriscience marketingvezetője, Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója, Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke, Szauer Balázs, Magyar Drón Koalíció szabályozási munkacsoportjának vezetője és Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi szakértője többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat.

Agrárszektor Konferencia drón szekció

A szakértők álláspontjáról részletesen az agrarszektor.hu-n megjelent “Érkezik az új szabályozás: 2023-tól átalakulhat a permetezés Magyarországon” című cikkben olvashatsz.

A szakemberek abban egyetértettek, hogy a drónok a szántóföldeken és az ültetvényeken megkerülhetetlen tényezők lesznek, ugyanakkor nem fogják kiszorítani a hagyományos növényvédelmi eljárásokat és eszközöket. A jövőt illetően a jogszabályi feltételek és eljárások egyszerűbbé válására számítanak, és arra, hogy egy év múlva már a drónos permetezés első évének tapasztalatairól lehet majd szakmai beszélgetéseket folytatni.

Forrás: agrarszektor.hu

Szólj hozzá