Drónsport Hírek

Zürichi drónverseny: az AI vezérelt drón előszőr győzte le az embert

A Zürichi Egyetem mesterséges intelligenciával vezérelt drónja először győzte le az embert egy drónversenyen pályán. Leonard Bauersfeld társfejlesztő elmondta, hogy ez egy mérföldkő, mivel az AI-val vezérelt autonóm drón összességében a leggyorsabb kört tudta megtenni, fél másodperccel megelőzve az emberi pilóta legjobb idejét.

ai dron

Az egyetem robotikai tanszéke által szervezett verseny tisztességes verseny volt ember és gép között – mondta Leonard Bauersfeld társfejlesztő az SRF svájci köztelevíziónak. A drón nem földi számítógépközpontra vagy navigációs rendszerre, például GPS-re támaszkodott, hanem csak érzékelő technológiát használt a fedélzeten lévő kamerával. “Az összes számítás valós időben fut a drónon, egy okostelefon méretű számítógépen a repülés alatt” – magyarázta Bauersfeld.

A drón mesterséges intelligenciáját azonban főként szimulációban képezték, a versenypálya képe és a pálya elrendezése alapján. Egy hónap szimulált repülési idő után, ami körülbelül egy óra számítási időnek felel meg, a drón készen állt a versenyen való részvételre. Ezután az igazi versenypályára indult, hogy olyan hatásokat mérjen, amelyeket nem lehet szimulálni – például turbulenciát és fényviszonyokat. Mindezen adatok alapján a verseny kezdete előtt további 20-30 percig “edzettek” a drónnal.

Bauersfeld a kicsi és “agilis” drónok alkalmazási lehetőségeit elsősorban kamerás repülésekben látja, például hidak vagy összeomlás- vagy tűzveszélyes épületek ellenőrzésében. A hajókon való alkalmazásuk lehetőségeit jelenleg is egy új uniós projekt keretében vizsgálják. “Az autonóm drónok ilyen helyzetekben való repülése nagy kihívás, de nagyszerű jövőképet is fest. Zürichi csoportunk ezt kutatja.” – tette hozzá.

Ami a drónok katonai felhasználását illeti, Bauersfeld elismeri, hogy az autonóm drónok lehetőséget és veszélyt is jelentenek. A zárt épületekben, a külvilággal való kapcsolat nélküli navigáció azonban egészen más alkalmazási terület, mint a drónok megfigyelésre vagy fegyverként való használata a lassú és álló célpontok ellen a földön. “Meggyőződésem, hogy a drónkutatásunk civil értelemben vett előnyei meghaladják a kockázatokat.”

 

Szólj hozzá