Hírek Dróntechnológia

Valósággá válik az U-Space Európában?

Dánia idén megkezdi az U-Space rendszer bevezetését az országhatárain belül, az első repülések már ebben az évben várhatók. De miről is van szó?

Az U-Space egy európai kezdeményezés, ami leginkább olyan új szolgáltatások halmazaként írható le, amely magas szintű digitalizálásra és funkciók automatizálására, valamint speciális eljárásokra támaszkodik, mindezt pedig azzal a céllal teszi, hogy nagyszámú drón számára teremtsen hatékony és biztonságos légtérhasználatot. Mint ilyen, az U-Space tulajdonképpen egy rutin feladatok megkönnyítésére szolgáló keretrendszer, ami vonatkoztatható minden légtér-osztályra és különböző típusú helyszínekre – még a repülés szempontjából legforgalmasabbakra is -, miközben interfészként szolgál a normál, ember által irányított repülés és a légiforgalmi irányítás felé is.

A folyamat Dániában ott tart most, hogy az ország léginavigációs szolgáltatója, a hatóságok és a nemzetközi UAS tesztközpont 2020. június 29-én nagyszabású partnerségi megállapodást jelentett be. Az első tesztrepülés ősszel várható, és a tervek szerint a rendszert az egész országra kiterjesztik.

Ezzel is a világ azon országaihoz szeretnének csatlakozni, amelyek a drónos szolgáltatások széles skáláját lehetővé tevő infrastruktúra kiépítésével a dróntechnológia potenciáljának teljes kiaknázására törekednek. Az új megállapodással a partnerek bejelentették, hogy Dánia ebben az évben megkezdi az U-Space rendszer létrehozását – ezzel Dánia az első Skandináv ország, amely létrehozza az U-Space-t.

Teit Silberling, az UAS Dán Nemzetközi Tesztelő Központ kereskedelmi igazgatója az esemény apropóján elmondta: a folyamatos globális versenyben Dánia e megállapodásnak köszönhetően csatlakozhat a vezető nemzetek sorához, megtéve az első lépéseket az U-Space létrehozása érdekében – kezdve az idei teszteléssel a világszínvonalú tesztközpontban, ami a technológiának az ország többi részére történő kiterjesztését előzi meg. „Ha ezt helyesen hajtjuk végre, hatalmas gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökre tehetünk szert ebből a nagyratörő megállapodásból, és megerősíthetjük Dánia globális pozícióját, mint a drónfejlesztés és innováció fontos központját.”-tette hozzá.

Carsten Fich, a dán léginavigációs szolgáltató Naviair vezérigazgatója így nyilatkozott: „Nagyon várjuk, hogy vezető technológiánkat erős partnereinkkel együtt telepíthessük. Ez a partnerség az első ilyen jellegű Skandináviában, és előkészítheti az utat egy világszínvonalú U-Space felé ”.

Az U-Space természetesen úgy lett megalkotva, hogy megfelel a közelgő EU-előírásoknak is, amelyeket várhatóan ősszel hagynak jóvá.

Forrás: UAS DENMARK, Naviair
Címlapfotó: needpix.com illusztráció

Szólj hozzá