Hírek

Ukrajna 540 millió dollárt különít el a legmodernebb dróntechnológiára

Mind katonai, mind politikai szakértők egybehangzó véleménye, hogy a lassan egy éve tartó orosz-ukrán háború, a valaha volt legnagyobb drónháború. A Tigris tankok és egyéb hagyományos fegyverek mellett jelentős az az összeg is, amit Ukrajna a legmodernebb dróntechnológiára különített el a fegyvervásárlási büdzsében. 2023-ban az új pilóta nélküli légi járművek (UAV) költségét 20 milliárd hrivnyára, azaz 540 millió dollárra becsülik.

vector ukran

Az intézkedésre azért kerül sor, mert Ukrajna javítaná védelmi rendszerét. Olekszij Reznikov, a nemzetvédelmi miniszter az új drónok beszerzésének jelentőségét azzal hangsúlyozta, hogy a légi felderítésen túl megfigyelésre, tüzérségi támogatásra és egyéb feladatokra is használják majd a drónokat.  Reznikov megjegyezte, hogy a követelmények teljesítése miatt az ukrán hadsereg továbbra is vásárol külföldről drónokat, de már 16 ukrán gyártótól is van megrendelésük.

vector ukran2

vector ukran 3

 

Az egyik legutóbbi szerződés 105 Vector felderítő drónra vonatkozott, a német Quantum-Systems céggel. A katonai felderítés és hírszerzési feladatokhoz használt Vector rendszert már tesztelték az ukrán hadszíntéren. Masszív kialakításának köszönhetően jól használható kedvezőtlen időjárási körülmények között, vagy akár ellenséges területen.

Szólj hozzá