Hírek

Új weboldal segítheti az ellopott drónok megtalálását

Szinte lehetetlen visszaszerezni egy ellopott drónt, ugyanis a gyártók viszonylag kevés megoldást kínálnak ezen a téren. Egy új és innovatív ausztrál weboldal, a Stolen Drone Info viszont áttörést hozhat a sokakat érintő problémára.

drónpilóta phantom

Amiért extrán fontos az ellopott drónok megtalálása

Arra az eshetőségre korábban is elérhető volt a hathatós megoldás, ha a drónunk váratlanul messze landol. Például az úgynevezett “keresd meg a drónomat” funkciót használva, aminek a segítségével térképen tekinthető meg a drón utolsó ismert GPS-helyzete.

Ha azonban ellopják a drónt, ezek az eszközök kevésbé hatásosak. Ami többek között azért is problémás, mert az ellopott drónokat viszonylag gyakran használják bűncselekményekhez, például csempészéshez. Márpedig egy eltulajdonított drón tulajdonosaként joggal szeretné elkerülni az ember, hogy a sorozatszám alapján bármiféle visszaéléssel hozzák őt összefüggésbe. A drón ellopása után kiemelten fontos tehát az azonnali intézkedés.

drón lopás

Innovatív megoldás az ellopott drónok nyilvántartásához

A DroneSec ausztrál kiberbiztonsági vállalat olyan élő, online adatbázist dolgozott ki, amely az ellopottként azonosított drónok legfontosabb adatait tartalmazza. Beleértve a gyártmányt, a konkrét modellt, a sorozatszámot, illetve az elvesztés dátumát és helyét.

A rendszer segítségével a felhasználók a világ minden tájáról bejelenthetik az elveszett vagy ellopott drón készüléket. Emellett lehetőség van a visszaszerzett drónok bejelentésére is. A rendszer annál nagyobb hatékonysággal működik, minél több adat kerül adatbázisába. Amint egy potenciális egyezést sikerül találni, az ellopott drón pilótája értesítést kap.

A találat esélyének növelése érdekében a Stolen Drone az automatikus keresést is biztosítja, aktívan átvizsgálva olyan webhelyeket, mint az eBay és a Facebook Marketplace. Monitorozva azokat a hirdetéseket, amelyek hasonlóságot mutatnak a bejelentett drónokkal.

A DroneSec emellett 300 érzékelőt kapcsolt a rendszerhez, melyek világszerte információkat gyűjtenek a repülő drónokról. Amint egy lopottként azonosított drón sorozatszámát észlelik, a rendszer riasztást ad ki.

távvezérlő DJI

Mennyibe kerül maga a szolgáltatás?

A rendszer használata ingyenes azok számára, akik drónt szeretnének lopottként vagy eltűntként bejelenteni. Szintén ingyenes a használata azoknak, akik drónt találtak, illetve akik használt drónt szeretnének vásárlási célból leellenőrizni.

Ha a külső piacterek automatikus keresésének használata is cél, akkor egy kisebb havidíj fizetésére lesz szükség. A DroneSec ezen felül cégeknek és államigazgatási szerveknek is lehetőséget biztosít arra, hogy díj ellenében csatlakozzanak a rendszerhez. Ezáltal azonnali automatikus értesítést kaphatnak, amint lopott drónnal történő repülés észlelése történik.

A weboldalon jelenleg több tucat drónt tartanak nyilván lopottként vagy eltűntként. Ez szinte kizárólag a DJI drónjait érinti, egy több ezer eurós vételárú Matrice 300 RTK-ig bezárólag. Prognosztizálható viszont, hogy az adatbázis rövidesen látványos bővülést produkál.

Szólj hozzá