Hírek

Tűzijáték helyett drónos fényjátékkal ünnepel Prága

A hagyományos tűzijáték helyett drónos fényjátékkal fogják ünnepelni az új év eljövetelét Prágában – döntött a cseh főváros önkormányzata rendkívüli ülésén.

A prágai vár, a Hradzsin közelében a Moldva bal partján elterülő Letná-dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett tűzijátékokat rendszeresen tízezrek – köztük rengeteg külföldi turista – tekintették meg. A rendezvény azonban mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat – írja az iDnes hírportál.

Az önkormányzat bejelentette, hogy az újévi drónos fényjáték megrendezésére pályázatot ír ki. A várható költségeket mintegy kétmillió koronára (26 millió forintra) becsülik. A 2019 január elsején megrendezett tűzijáték, amelynek tematikája az 1989 novemberi bársonyos forradalmat idézte, a sajtó szerint 1,7 millió koronába került.

Prágában egyébként a kisebb-nagyobb tűzijátékok és általában a különféle pirotechnikai eszközök használata év közben is nagyon gyakori. Az önkormányzat jelezte, hogy a jövőben mindezt a lakosság éjszakai nyugalmának megőrzése érdekében szabályozni fogják.

(Videó: Drone Show for Pitch@Palace Global at Buckingham Palace by CollMot Entertainment – A magyar CollMot Robotics cég olyan szintre fejlesztette a drónok csoportos mozgatását, amely teljesen újszerű látványt nyújtó tűzijátékok, fényjátékok megrendezését teszi lehetővé.)

Forrás: MTI

Szólj hozzá