Hírek

Támogatást kapott a magyar drónvadász rendszer

Drónok bemérésére alkalmas eszközöket fejleszt, majd visz piacra konzorciumban a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A BHE Bonn Hungary Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság (Konzorciumvezető) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra.

A „Rádióengedély nélkül működtethető rádió távirányítású eszközök és rádió berendezések sugárzása detektálására, valamint a sugárzás helyének meghatározására szolgáló iránymérő rendszer fejlesztése” című, 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00187 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége 1.394.673.720 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 843.589.982 Ft.

A konzorcium célja rádiófrekvenciás spektrumban működő, jeldetektálást, osztályozást és iránymérési feladatot végrehajtó eszköz kifejlesztése, mely alkalmas mind az engedély nélkül használható kézirádiók-, mind a dróndetektálási feladatok végrehajtására. A rendszer képes lesz mind a drónokra telepített kamera, mind a drón vezérlésére használt távirányító RF jelének detektálására, valamint a jelforrás irányának meghatározására.

Mivel drónok akár előre beprogramozott üzemmódban is működhetnek (tehát rádiós csendben mozoghatnak), szükség lehet további szenzor alkalmazására. A radar alapú detektálás aktív megvilágítást alkalmaz, amely képes a repülő tárgyakról visszaverődő rádióhullám kiértékelésével azok pozícióját, mozgási irányát és egyéb paramétereit is meghatározni. A drónoknál használt propellerek által keltett mikro-Doppler hatás segítségével pedig képes szétválasztani a potenciális céltárgyakat az egyéb objektumoktól (pl. madaraktól).

A rádiófrekvenciás detektáló, iránymérő és radar eszközök együttes alkalmazása egyrészről növeli a drónok detektálásának hatékonyságát, másrészről az egyes riasztási eseményekhez valószínűségi szintet is hozzá lehet rendelni.

A konzorcium által fejlesztendő eszközök alkalmasak mind a kooperatív, mind a non-kooperatív drónok detektálására. Cél egy olyan rendszer előállítása, amely költséghatékonyság mellett biztosít megfelelő felderítési pontosságot, valamint igény szerint flexibilisen skálázható.

Forrás: BHE Kft.
(A címlapfotó illusztráció.)

Szólj hozzá