Dróntechnológia Hírek

Tajvan bemutatta első hordozható támadó drónját

Tajvan bemutatta hazai gyártású katonai drónjainak új modelljeit, melyek szerintük kulcsfontosságúak az aszimmetrikus hadviselésben. A Kínával kapcsolatos biztonsági aggályok közepette a tajvani állami tulajdonú Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet (NCSIST) kedden kilenc saját gyártású drónt mutatott be, köztük egy kamikaze drónt, amely hasonlít az amerikai gyártmányú, Ukrajnának szállított Switchblade 300-ashoz.

tajwan0

Az intézet több harci drónmodell mellett bemutatta a közepes méretű Albatros drónt, a kis Cardinal drónt és a nagy Teng Yun drónt. Az NCSIST öngyilkos drónja, amelyet a Switchblade 300 ihletett, 10 kilométeres repülési hatótávolsággal rendelkezik, olyan kicsi, hogy elfér egy hátizsákban, és több mint 15 percig képes a levegőben maradni – mondta a bemutatón az intézet repüléstechnikai rendszerek kutatási részlegének vezetője, Csi Li-pin. Ez a drón egy rendkívül érzékeny elektro-optikai infravörös érzékelővel van felszerelve.

“Olyan, mint egy nagyméretű gránát, amely képes repülni” – mondta  Chi. A Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet (NCSIST) az intézet nagyobb hatótávolságú, nagyobb drónok kifejlesztésével foglalkozik a jövőben.

Februárban Chi azt mondta, hogy Tajvan felgyorsítja a katonai célú drónok fejlesztését és gyártását polgári vállalatok bevonásával a globálisan és a Tajvani-szorosban növekvő bizonytalanság közepette. Azt is mondta, hogy a tajvani drónprogram fejlesztési munkáiban figyelembe veszikaz ukrajnai háborúban bevetett drónok alkalmazásának tapasztalatait.

tajwan7

Teng Yun drón

tajwan8

A kisméretű Cardinal UAV rendszer elsősorban a terepi csapatok felderítő és célra vezető képességeinek erősítésére, az előrenyomuló csapatok nappali és éjszakai rövid hatótávolságú hadműveleteinek támogatására, valamint a támadási tűzerő kalibrálására szolgál. Valós időben nyomon tudja követni a célpont mozgó helyzetét.

A Cardinal kézből dobva száll fel a feladata elvégzése után ejtőernyővel száll le. A Cardinal II, a továbbfejlesztett változata a  2009-ben kifejlesztett Cardinal I-nek.

Műszaki adatok:

Hosszúság: 1,9 m, szélesség 1,3 m, magasság 0,35 m
Súly: 5,5 kg
Utazási sebesség: 55 km/h
Működési idő: 60 perc

 

 

Szólj hozzá