Hírek Ipari drónok

Szóvetés a drónok mezőgazdasági alkalmazásáról

A Szóvetés podcast legújabb epizódjában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára beszélgetett a drónok mezőgazdasági célú alkalmazásának lehetőségeiről, a drónhasználat uniós és hazai szabályozásáról.

A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • A drónok ipari, mezőgazdasági használata egyre inkább teret kap, a kereskedelem és a hadászat mellett ezen a területen várható a legnagyobb térnyerésük.
  • A mezőgazdasági drónhasználat szabályozása folyamatban van, ez alapvetően három terület érint. Az egyik maguknak a gépeknek az engedélyezése, a szükséges protokollok kidolgozása. A másik az, hogy ki „vezetheti” a drónt, azaz milyen jogosítvány szükséges hozzá. Az unió teljesen új szabályozást vezetett be, folyamatban van ennek a hazai leképezése. A hamarosan életbe lépő jogszabály szerint a 120 grammnál – melyeket regisztrálni is kell majd – nehezebb drónok vezetéséhez tanfolyami végzettség szükséges. A harmadik az, hogy mit „szórhatnak ki” a drónok, azaz a felhasználható anyagok köre.
  • A permetezésen kívül például a különféle növénybetegségek meghatározásában vagy akár a vadállományok megfigyelésében, a vadkárok pontosabb meghatározásában is nagy szerepe lehet a drónoknak.
  • A szabályozásoknál a légi közlekedés biztonságára is figyelemmel kell lenni (drónok esetleges egymással ütközése, lezuhanása, a repülőgépek zavarása stb.), de a személyes jogokat is védeni kell.
  • Míg ez idáig mindenhol előzetesen engedélyt kellett kérni a drónhasználathoz, januártól a lakott területeken kívül enyhül ez a szabályozás.
  • Fontos az, hogy hazánk a precíziós gazdálkodásban ne maradjon le más országoktól, hazánknak erősnek kell lennie a minőségi élelmiszer-termelésben. A biztonság feladása nélkül biztosítani kell azt, hogy a drónok mezőgazdasági felhasználása fejlődjön, a kormányzat dolgozik ezen. Az uniós és a magyar szabályozás is a drónok rendszeres használatának lehetősége felé mutat.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Szólj hozzá