Drónszabályozás Hírek

Svájc átveszi az uniós drónszabályozást

A Svájc és az Európai Unió közötti kétoldalú légiközlekedési megállapodás vegyes bizottsága 2022. november 24-én jóváhagyta, hogy Svájc átvegye az EU drónokra vonatkozó rendeleteit és kapcsolódó különböző uniós jogi aktusokat. A Szövetségi Tanács is jóváhagyta e rendelkezések átültetését, így 2023. január 1-jétől a távpilótákra új szabályozás vonatkozik.

Svájc drónszabályozás

A kétoldalú légiközlekedési megállapodás keretében Svájc és az EU egy vegyes bizottságon keresztül harmonizálja a nemzetközi légiközlekedési ágazatra vonatkozó szabályozásait. A vegyes bizottság határozata alapján, a pilóta nélküli légi járművekre (drónok, repülőmodellek és más hasonló eszközök) vonatkozó, az EU-ban már hatályos szabályozási keret 2023. január 1-jén lép hatályba Svájcban.

Az uniós rendelet biztonsági előírásokat állapít meg a drónok gyártására, tanúsítására és üzemeltetésére vonatkozóan. Mostantól a drónok üzemeltetését a művelet kockázati szintje szerint három kategóriába sorolják: nyílt (open),
speciáls (specific) és engedélyköteles (certified). Minden távoli pilótának, aki drónt kíván üzemeltetni a nyílt kategóriában, képzés és vizsga után megszerzett tanúsítványra van szüksége. Az elfogadott jogszabály rendelkezik a bizonyítványok EU-ban és Svájcban történő kölcsönös elismeréséről is.

A szabályozás módosulásával Svájcra is az EU-s maximális repülési magasságok, súlykorlátozások és földrajzi korlátozások vonatkoznak. Továbbá a közvélemény aggodalmaira válaszul környezetvédelmi, adatvédelmi és biztonsági szabályok is bevezetésre kerülnek.

Svájc

Svájc alkalmazni fogja az U-space európai rendeletet is, mely lehetővé teszi, hogy egy meghatározott légtérben számos digitális és automatizált funkciót és folyamatot hajtsanak végre. Az U-space célja, hogy integrálja a polgári drónok növekvő forgalmát, miközben harmonikus együttélést biztosít a hagyományos légi járművekkel. A pilóták így jobb áttekintést kapnak a forgalmi helyzetről.

A vegyes bizottság a meglévő rendeletek több módosítását is jóváhagyta. Módosították a repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályokat, melyeknek a menetrend betartásában van komoly szerepük. Továbbá a üzemanyag-fogyasztáshoz kapcsolódó követelményeket is kiigazították, hogy lehetővé tegyék az új energiaforrások integrálását. Végezetül adminisztratív könnyítéseket adtak annak érdekében, hogy több, ugyanahhoz a csoporthoz tartozó légitársaság együttesen kérelmezhesse az engedélyt a légijármű-karbantartási műveletek végzésére (CAMO).

Christian Hegner, a Szövetségi Kereskedelmi és Borászati Hivatal igazgatója Svájc nevében írta alá a vegyes bizottság határozatát. A Szövetségi Tanács 2022. november 9-i ülésén jóváhagyta e rendelkezések elfogadását. A megállapodás új rendelkezései 2023. január 1-jén lépnek hatályba.

Forrás: Federal Office of Civil Aviation (FOCA) – Szövetségi Polgári Légiközlekedési Hivatal, Svájc

Szólj hozzá