Hírek Ipari drónok

Sok a vita a drónos kiszállítási szolgáltatás körül

Az első hivatalosan engedélyezett drónos házhozszállítást kínáló szolgáltatás hamarosan indulhat Ausztráliában, több éves tesztüzemmódot követően.

A Google-hoz köthető Wing vállalat hamarosan étel, kávé és gyógyszer házhozszállítással fogja kiterjeszteni a szolgáltatási palettáját az ausztrál fővárosban, Canberrában. 2014 óta tesztelték az eljárást, mire az Ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hatóság (CASA) megadta a Wingnek az engedélyt, hogy kereskedelmi szolgáltatást indíthasson, mivel meggyőződhetett annak biztonságos voltáról. A tesztek alapján úgy vélik, a drónos kézbesítés nem jelent veszélyt sem a lakosságra, sem a repülőkre.

A Wing drónjai kisméretű csomagokat fognak kézbesíteni, melyeket a vevő kertjébe engednek majd le. Az eljárásnak szigorú szabályai vannak, a drónokat például csakis nappal lehet használni, és nem repülhetnek tömeg, vagy főutak felett.

A próbaidőszak során Canberra lakói többféle panaszt jeleztek, legtöbben azt kifogásolták, hogy a drónok hangosak és zavaróak. Elindult egy drónellenes kampány is, amely azt hangsúlyozza, hogy egy-egy kiszállításnál mind az oda, mind a visszaút esetében kénytelenek hallgatni az eszközök zaját. „Amikor a drónok kiszállítást végeznek, és leeresztik csomagot, eközben a levegőben zúgnak, ami úgy hangzik, mint egy hangos porszívó.” – hirdeti a csoport a weboldalán. Válaszul a Wing úgy nyilatkozott, hogy csendesebb drónok fejlesztésén dolgoznak.

A Repülésbiztonsági Hatóság úgy döntött, hogy kereskedelmi szolgáltatás nyújtásánál kizárólag a lehető legcsendesebb drónok használhatóak.

Szólj hozzá