Hírek

Sikeres dróntaxi próbaút Japánban

Japán első engedélyezett emberi részvétellel történő tesztrepülését hajtotta végre egy kétszemélyes drónautó. A Nikkei Asia üzleti hírportál beszámolója szerint az Okayama Kurashiki Mizushima Aero & Space Industry Cluster Study Group (MASC) nevű konzorcium 2021 óta végez pilóta nélküli teszteket.

japan1

A tesztrepülést egy Kyushu szigetén Oita városában, hajtották végre. A félmillió lakosú város a digitális fényképezőgépek gyártásának őshazája Japánban. Az új technológia, a drónautó jól vizsgázott, első útján mintegy 400 métert tett meg körülbelül 30 méteres magasságban anélkül, hogy pilóta, akár a fedélzetről, akár távolról irányította volna. Az 1,7 méter magas és 5,6 méter széles jármű 3 perc 31 másodperces repülése teljes sikert hozott.

Az egyik tesztalany maga a konzorcium vezetője volt, aki mindössze enyhe rezgést érzékelt lebegés közben, magát a tesztet pedig tökéletesnek minősítette. Mindez egyben történelmi pillanatnak is számít, hiszen az illetékes minisztérium most első ízben járult hozzá ahhoz, hogy valaki embereket szállító szabadtéri tesztrepülést végezzen ilyen technológiával.

A szigetországban Okajama prefektúrában egy olyan légiforgalmi csomópontot szeretnének létrehozni, amely lehetővé teszi a talán nem is olyan távoli jövőben, hogy embereket és árut lehessen szállítani az egyéb közlekedési módokon nehezen elérhető térségekbe.

Nem csak a dróntechnológia terén nagyok az erőfeszítések és az elvárások, hanem az ilyen járművek használatát lehetővé tevő jogi keretek felállítása terén is.

dróntaxi tesztrepülés

Japánban az olyan startupok, mint a SkyDrive és a teTra Aviation sikeresen végeztek pilóta nélküli és beltéri emberes repüléseket. A tengerentúlon a német Volocopter, míg az Egyesült Királyságban a Vertical Aerospace 2023-ban vagy 2024-ben akar kereskedelmi forgalomba hozni drónautókat.

A tervek szerint egyébként a 2025-ös oszakai világkiállítás a város számos pontjáról már ilyen repülő taxijáratokkal lesz elérhető.

Szólj hozzá