Dróntechnológia Hírek

SAAB radartechnikai bemutató a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán

November 4-én a Zala ZONE Research and Innovation és a Saab Hungary, a Közlekedéstudományi Intézet, a HungaroControl, a MouldTech Systems és a a Duplitec együttműködésében radartechnikai bemutatót szervezett az AVL ZalaZONE tesztpályán.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya nemcsak földi járművek, hanem drónok és ehhez kapcsolódó technológiák tesztelésére is alkalmas. Napjainkban a drónok mennyiségének és szerepének növekedése miatt a drónökoszisztéma minden szintjén szükségessé váltak modern technológiai fejlesztések.

A Magyarországi Drón Koalíció elnöke, Dr. Rohács Dániel kiemelte, hogy 2025-re az előrejelzések szerint évente 70 ezer drónrepülés várható Magyarországon, melyek kihívó feladatokat fogalmaznak meg a biztonság, a védelem, a kommunikáció és a többi közlekedési – különös tekintettel az autonóm – járművel történő szinergiák garantálása vonatkozásában. Ebben a munkában, és a drónok biztonságos detektálásában nyújthat megfelelő technológiai hátteret a SAAB, a világ egyik vezető védelmi technológiai és radartechnológia fejlesztésben is élen járó vállalata.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya kutatási és innovációs vezetője, Dr. Szalay Zsolt elmondta, hogy a ZalaZONE tesztpálya kiemelten foglalkozik földi és légi járművek automatizálásával, illetve azok szinergiáinak kihasználásával, ezért a ZalaZONE ideális helyszín a drónradar képességek teszteléséhez.

Az esemény keretében a SAAB Giraffe 1X radar technikai bemutatójára került sor azzal a céllal, hogy teszteljük a radar drón detektáló képességét a ZalaZONE körüli légtérben.

A hagyományos lokátor rendszerek általában nehezen észlelik és követik a kis sebességű pilóta nélküli repülő eszközöket (UAV), és észlelés esetén nehezen különböztetik meg azokat madaraktól és a környezet más elemeitől.

A Giraffe 1X továbbfejlesztett UAV-drónkövetési funkciója képes ezen kihívások kezelésére. Még a kisméretű eszközöket is észleli és követi, minimumra csökkentve a hamis riasztás mértékét, ezáltal széles körében alkalmazható repülőterek monitorozására, mozgásban lévő konvojok, illetve kritikus infrastruktúra védelmére, bázisvédelemre és nagyobb területek UAV felderítésére.

A demó során különböző repülési jellemzőket, méretű és összetételű drónokat, valamint potenciális eseteket teszteltünk, illetve megvizsgáltuk a ZalaZONE területén lévő Smart City-ben található épített környezettel való együttműködést, a lehetséges kommunikációs, navigációs problémákat, jellegzetességeket. Az együttműködés a tesztelés során gyűjtött adatok kiértékelésével folytatódik.

 
A teszteléshez szükséges drónokat és drónpilótákat a ZalaZONE, valamint partnere a Duplitec Kft. biztosította, az amerikai gyártmányú ADS-B in/out képes transpondereket a MILTECH Haditechnikai és Informatikai Zrt. az amerikai SAGETECH vállalat hozzájárulásával és támogatásával bocsátotta rendelkezésre. A HungaroControl vizsgálta a radar adatok integrálhatóságát a léginavigációs rendszerek vonatkozásában, a Közlekedéstudományi Intézet pedig a Magyarországi Drón Koalícióban nyújtott vezető szerepével biztosította a teszteléshez szükséges szakmai hátteret, a releváns tesztelési koncepció kidolgozását.

Forrás: Zala ZONE Research and Innovation

Szólj hozzá