Hírek

Ruanda: drónokkal a malária ellen

Az afrikai kontinensen, ahol még mindig a malária felszámolásával küzdenek, Ruanda volt az első ország, amely a gyorsabb eredmény érdekében drónokat vetett be az ország leginkább malária endémiás zónáiban. Ruandában évente 3,7 millió maláriás esetet jelentenek.

mosquito malaria scaled

Még 2019-ben a ruandai kormány együttműködési megállapodást között a Charis Unmanned Aerial Solutions (UAS) vállalattal, hogy innovatív módszereket vezessen be a maláriaszúnyogok által terjesztett betegség kezelésére. A drónok és a fejlett 3D térinformatikai adatok hatékony eszközként való felhasználása az afrikai kontinensen új irányt hozott a maláriás esetek kezelésében.

Dr. Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter hangsúlyozta az erőfeszítéseik sokrétűek, így kiterjednek az új technológiákra is, ha a betegségek elleni küzdelemről van szó. A még 2020-ban lebonyolított kísérleti projekt megmutatta, hogy a drónok alkalmazása a malária leküzdésében nem csak hatékony, hanem eredményes és egyszerű is.

Sabin Nsanzimana

A projekt sikere 2023-ban a kibővítéshez vezetett, a Charis UAS pedig kiterjesztette a tevékenységét Rugende-ben és Kabuye-ban, a malária által erősen érintett két területre is. 

Jelenleg drónokat használnak a szúnyogszaporodási helyek feltérképezésére, ami lehetővé teszi a célzott beavatkozásokat. A feltérképezést követően drónokat alkalmaznak a lárvaölők permetezésére is. Ez a módszer rendkívül hatékonynak és háromszor gyorsabbnak bizonyult, mint a kézi permetezés. Ezenkívül a drónos permetezés precízebb így hatékonyabban csökkenti a szúnyoglárvákat.

web pic

A közösségi mozgósításra és tájékoztatásra is alkalmasak a drónok, ilyenkor a megafonokkal szerelik fel azokat, ami egy előre rögzített üzenetet játszik le a falvak fölött repülve, így tájékoztatva az ott élőket a malária elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedésekről.

A drónalapú felderítésen alapuló lárvairtásnak már 2020-ban is jelentős hatása volt, a Ruandai Orvosbiológiai Központ jelentése szerint a maláriás esetek száma 90,6%-kal csökkent a jabanai szektorban, ahol korábban 12 041 esetet regisztráltak, a drónok alig nyolc hónapos használata után már csak 1 129 eset történt. Az összehasonlítás a 2019 júliusa és 2020 februárja és a drónok bevetését jelentő 2020 júliusa és 2021 februárja közötti időszakra vonatkozik.

A jövőre nézve azt tervezik, hogy további négy ruandai körzetre terjesztik ki a drón tevékenységet, illetőleg további afrikai országok (pl. a 28 milliós nyugat-afrikai Elefántcsontpart) bevonására is törekszenek.

Szólj hozzá