Hírek

Polgárőr drónpilóta oktatás Magyarbólyban

2021. május 28-án a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének határvédelmi tagozat polgárőr állománya és a Polgárőr Légi Felderítő Szolgálat Drón pilótái közös drónpilóta oktatáson vettek részt – adta hírül a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének weboldala, a bmpsz.hu.

Polgárörség_0_bmpsz

Délelőtt 9 órakor gyülekeztek a polgárőrök és a drónpilóták Magyarbólyban az Andora vendégházba, hogy felelevenítsék tudásukat a drón helyes és jogszerű használatával és működtetésével. Az esemény házigazdája Cseh László Ny. őrnagy, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke volt. Meghívót vendégként Dr. Kovács Sándor r. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar, Közbiztonsági Tanszék címzetes egyetemi docens, a Magyar Rendészettudományi Társaság, Közbiztonsági Tagozat elnökhelyettese, dr. Rottler Violetta c. r. őrgy. a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tanársegédje, Kocsis Tibor rendőr századost, a Pécsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt fővizsgálója és légügyi előadója, Máthé Gergő a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesület elnöke vettek részt. A Baranya Megyei Szövetség képviseletében megjelent Fuksa Ágnes elnökhelyettes, Szabó Kornél Sellyei járási koordinátor, Süllős István alelnökök, Mohács és Bóly járási koordinátor, Kirchner Tibor Alelnök, Siklósi járási koordinátor és Bátorfi Csaba a Polgárőr Légi Felderítő Szolgálat Drón pilóták csoport vezetője.

Cseh László elnök úr köszöntötte a megjelenteket és ismertette a nap programját. Elmondta, hogy közel nyolc éve már, hogy Baranya Megyében elkezdtek foglalkozni a légi felderítéssel óriási ellenszélben, ami a mai napig is tart. Kezdetben siklóernyővel és sárkányrepülővel indultak neki, aztán később lett girokopter is. Igazi tevékeny megmozdulásként a parlagfű felderítés terén voltak, amiben jól ki lehetett használni az eszközöket. Emellett a napi felderítésben és kutatásban, járőrözésben is részt vettek. Közel két éve elérték azt, hogy országosan közel 60 db drón van a polgárőrség birtokában és az idei évben még lesznek újabb beszerzések. Sok helyen még nem bírják elfogadni a drónokat, de többen már lassan rájöttek, hogy nincs megállás. Ebben az évben már óriási szolgálati óraszám van a határ menti feladatellátás és a kereséskutatásban való részvétellel. Az idei évben szabályozva lettek a drónhasználat feltételei. Az új szabályzással minden drónpillótának képzettséget kell szereznie. Szerencsére a legtöbb pilóta már rendelkezik A1-A3 vizsgával és csak az A2 vizsgát kell letennie ahhoz, hogy a látótávolságon kívül is tudjon drónozni. Az A2 vizsga megszerzéséhez kialakított a Szövetég egy képzési rendszert melyre megvan a képzési tematika, melynek segítségével fel tudják készíteni a polgárőröket a vizsgára.

Polgárörség_2_bmpsz

Az eseményről készült fotógaléria elérhető a BMPSZ weboldalán.

 
Máthé Gergő a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének elnöke előadást tartott a jogszerű drónhasználat feltételeiről. Elmondta, hogy 2021. január 1-tól változott a drónszabályozás. A nyílt kategóriában végzett műveletekhez kötelező lett az online elméleti vizsga letétele, az (EU) 2019/947 végrehajtási rendelet mellékletének UAS.OPEN.020 4.b pontja szerint. Valamint további elméleti vizsga sikeres teljesítése szükséges az A2 alkategóriához (C2 jelzésű, 900g és 4kg közötti felszállási súlyú drónok használatához), az (EU) 2019/947 végrehajtási rendelet mellékletének UAS.OPEN.030 része szerint. Annak van erre szüksége, aki nyílt kategória A2 műveleti alkategóriában C2 jelzésű, 900g és 4kg közötti felszállási súlyú drónnal szeretne repülni. A műveletet úgy kell elvégezni, hogy a pilóta nélküli légi jármű ne repüljön át külső személyek felett, és az UAS műveletre legalább 30 méteres biztonságos vízszintes távolságban kerüljön sor (a távpilóta a külső személyektől való vízszintes biztonsági távolságot minimum 5 métere csökkentheti, amennyiben a pilóta nélküli légi járművet aktív kis sebességű üzemmódban működteti). Az EU szabályozás három részre ossza a képzési tematikát ami áll meteorológiai, üzemeltetési és kockázatelemzési ismeretekből. Máthé Gergő részletesen is kifejtette az A2-es vizsga anyagát a polgárőr drónpilóták előtt.

A drónpilóták a képzést követően megebédeltek és délután már éles gyakorlatban kamatoztathatták a délelőtt megszerzett tudásukat.

A Barnya Megyei Szövetség mindenkinek köszöni az eseményen való részvételt!

Forrás: Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége

Szólj hozzá