Hírek

Pert nyert a gatwick-i drón-incidensért őrizetbe vett házaspár

Emlékezetes volt az a néhány nap, amikor 2018 decemberében, a karácsonyi ünnepek előtt London Gatwick repülőterén több drón mozgását észlelték, ami miatt hosszú órákra le kellett állítani a légikikötő forgalmát, napokig tartó káoszt okozva az európai közlekedésben.

Ahogy portálunk is hírt adott róla, az eset miatt őrizetbe vett két személyt – egy házaspárt – néhány napon belül szabadlábra helyezték, vádemelés nem történt.

Az ügy mondhatni feledésbe merült, a The Guardian és más lapok azonban a napokban újra elővették, ugyanis híre ment, hogy az érintettek 200.000 GBP (mintegy 77 millió HUF) kártérítést kaptak a nyomozás során eljáró sussexi rendőrségtől.

Az eljárásról további részletek is kiderültek: Paul és Elaine Gait-ot a rendőri szervek 36 órán át tartották őrizetben, miután tizenkét fegyveres jelent meg a házukban. Mindez annak ellenére történt, hogy nem is volt drónjuk, és az észlelt drón-berepülés ideje alatt dolgoztak. A pár nyilatkozott a sajtónak, és elmondták: örülnek, hogy végre igazságot szolgáltattak nekik ez után a hosszú harc után, amit meg kellett vívniuk, hogy kártérítést kapjanak, és ezzel végre lezárhassák ezt a stresszes időszakot. Álláspontjuk szerint az összeg és egyéb bizonyítékok is megerősítik az ártatlanságukat, és azt, hogy milyen jogellenes bánásmódban részesültek. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a bocsánatkérés ellenére még mindig nem kaptak magyarázatot arra, miért tartották őket fogva másfél napon át, felvilágosítás nélkül.

A pár védelmét ellátó jogászok által megosztott levélben a rendőrség azt írta, nagyon sajnálja, hogy házaspárnak a letartóztatás és a fogva tartás kellemetlenségét meg kellett tapasztalnia, ám sajnos előfordul, amikor a rendőrség a köz szolgálata érdekében jár el, hogy esetenként ártatlan embereket tartóztatnak le a nyomozás részeként. Az írás azzal zárul, hogy a rendőrség vállalja a kártérítés és a jogi költségek megfizetését.

Az ügyben illetékes Sussex rendőrsége természetesen részletesen megvizsgálta a reptéri drón-észlelés okozta káosz részleteit, és azt közölték, hogy legalább két drón állt a támadás mögött, amivel összefüggésben 96 személyt azonosítottak, nyomoztak le, és zártak ki az elkövetésből. Kiderült az is, hogy a bűncselekmény elkövetője (vagy elkövetői) részletes ismeretekkel rendelkezhetett a helyszínről. A számos szemtanú vallomása – mely szerint három napon át csoportos, 7-45 perc időtartam között változó drón-aktivitás volt észlelhető, legalább 12 különböző alkalommal – ellenére nem sikerült azonosítani a tettes(eke)t. A méregdrága nyomozásnak így kézzel fogható eredménye mindmáig nem lett. A helyzet pikantériáját fokozza, hogy a BBC szerint a reptér környéki drón-észlelésekből néhány valószínűleg a sussexi rendőrség saját gépére vonatkozott.

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá