Drónok kora

Öt történet, amikor a drón életeket mentett

Drónokat életmentésre használni – ez eddig ritkaságnak számított. Manapság azonban úgy tűnik, hogy a drónok egyre nagyobb szerepet játszanak a kereső és mentő műveletekben, és hozzá is járulnak azok sikeréhez. Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat drónja segített egy eltűnt gyermek keresésében.

m200

A közelmúltban az uavcoach.com egy cikkben öt olyan helyzetet mutatott be, amelyekben a drónok döntő eszközei voltak a segítségnyújtásnak, amely életet mentett; legtöbb esetben eltűnt emberek megtalálásáról volt szó, ahol a drónok használata által nagy kiterjedésű terület is gyorsan átfésülhetővé vált. Lássuk a konkrét példákat.

1. A drónos megvilágításnak köszönhetően megmentették egy utahi hegymászó életét, aki éjszaka leesett egy szirtről

2019 januárjában egy hegymászó megmentésére kutató-mentő csapatot vetettek be az Utah állambeli Snowy Canyon State Park-ban. A csapdába esett hegymászó 60 éves volt. Más hegymászók hallották meg a szerencsétlenül járt ember segélyhívását a szikla felől, ahová leesett. Ebben az esetben a drónt fényforrásként használták, így a segítők pontosan azonosíthatták a helyet, ahová a hegymászó került, majd amikor a hegyimentők megtalálták őt és elkezdték a biztonságos elszállítását, a drón a levegőből világított tovább a művelethez.

2. Drón segítségével találtak meg egy 88 éves eltűnt férfit Texasban

Ugyanezen év januárjában jelentették be a 88 éves Luis Reyna Zuniga eltűnését, miután délután fél 6-kor elhagyta az otthonát a Brownsville-ben. A kereső csapat a helyi rendőrséggel és tűzoltósággal együttműködve egy hőkamerás drónt is bevetett az idős ember felkutatása érdekében. Este 11 órakor a drónnak sikerült lokalizálni a férfit a magas fűben, olyan helyen, ahol a gyalogosan és autókkal kereső emberek nehezen találtak volna rá.

3. Drón segített megtalálni két rokont, akik az izlandi hegyvidéken tűntek el

Az eset 2018 áprilisában történt, amikor két unokatestvér egy meredek hely oldalában rekedt az izlandi Dalvikban. Egyiküknek sikerült mobiltelefonnal világítani, ami alapján a mentőcsapat drón segítségével beazonosította a helyzetüket, a légi felvételek segítségével pedig a mentéshez szükséges információk is rendelkezésükre álltak. E mentőakcióért a Dalvik Search & Rescue Team kitüntetésben részesült a „112” segélyhívó díjátadó ünnepségen, amit Szlovéniában, Ljubljanaban tartott a brüsszeli székhelyű European Emergency Number Association. A szervezet, támogatva a drónok használatát a kereső-mentő szolgálatban, partneri szerződést kötött az egyik legnagyobb drónforgalmazó céggel, a DJI-val. Ez a partnerség tette lehetővé a dalviki akció megvalósítását is, a segítséget nyújtó drón a DJI-tól származott.

4. Drón segített megtalálni egy angliai férfit, aki kiesett az autóból

2018 februárjában a Lincolnshire-i rendőrség mellett működő kereső-mentő egység hőkamerás drónt vetett be egy autóbaleset miatt autójából kieső férfi megtalálására. Hajnali 2 órakor indították el a drónt, amikor a rendőrök már kétségbeesetten kutattak az áldozat után, akinek az életét a hideg idő miatt a kihűlés, a balesetből kifolyólag pedig az elvérzés is fenyegette, ha nem találnak rá gyorsan. A drón segítségével hamar lokalizálták a férfit egy, a baleset helyszínéhez közeli 6 láb mély árokban. A kihűlés folyamata már elkezdődött, amikor megtalálták a sérültet, aki az így kapott kórházi kezelésnek köszönhetően gyorsan felépült.

5. Drónnal találtak meg eltűnt hegymászókat Coloradóban

2017 júniusában két hegymászó eltűnését jelentették a Pike National Forest területén, akiket a helyi kutató-mentő szolgálat több mint 25 önkéntessel együtt keresett. Többféle eszközt bevetettek, de végül az UAV-ot használó egység talált rá az eltűntekre. A drónnal képesek voltak a mászók helyzetének azonosítására azáltal, hogy egy több ezer hektáros területet mindössze két óra alatt átfésültek. Bár az eset nyáron történt, a hőmérséklet a hegyek között estére hirtelen lecsökken, ami miatt a hegymászók életveszélyben lettek volna, ha az éjszakát az erdőben kell tölteniük.

Természetesen ezek csak kiragadott történetek; a DJI már majd egy évvel ezelőtt, 2018 áprilisában közzétett egy jelentést, ami 65 esetet mutatott be, olyan példákat, amikor a drónok életet mentettek. 2018 augusztusában egy, a DJI által rendezett, “See the Bigger Picture“ elnevezésű rendezvényen pedig elmondták, hogy ez a szám az eltelt időszakban tovább nőtt. „Számon tartjuk, hogy hány ember életét mentették meg a drónok. Jelenleg 144-nél tartunk, és ez a szám hónapról hónapra nő.” – mondta Michael Oldenburg, a DJI kommunikációs vezetője.

Forrás: uavcoach.com

Szólj hozzá