Hírek

Öt éve jött létre az 5G Koalíció

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye szerint a mára már 89 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK) azzal a céllal alakult meg öt évvel ezelőtt, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén.

5G Koalíció

Korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is. Az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a legfelkészültebb országok közé kerüljön Európában az 5G területén.

Az 5G Koalíció kiemelt feladata, hogy bemutassa és megismertesse a társadalom és a gazdaság szereplőivel az 5G technológia előnyeit. Az 5G ugyanis valódi értékeket teremt: élénkíti a gazdaságot és a fenntartható fejlődést, hozzájárul a zöld gazdaság kialakításához, egy egészségesebb és élhetőbb környezethez. Az 5G Koalíció hat munkacsoportban végzi munkáját 230 hazai szakértő részvételével. A szervezet eddig 82 munkacsoport ülést és 13 szakmai workshopot tartott több mint kétezer fős részvétellel. A Koalíció szakmai kiállítással egybekötött éves plenáris ülése mára hazánk legrangosabb 5G-konferenciájává nőtte ki magát. Két éve indult útjára az 5G megértését segítő, hiteles és objektív tájékoztatást közlő 5G.hu honlap.

A közlemény idézi Solymár Károly Balázs technológiáért felelős helyettes államtitkárt is, aki szerint: „A koalíció, mint együttműködési forma egy rendkívül újszerű megoldás hazánk gazdaságtörténetében, amelyből számos nagyszerű kezdeményezés bontakozott ki. Az 5GK a piac, a tudományos élet és az állam képviselői számára olyan stratégiai és szakmai platformot nyújt, amely segíti, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon, hazánk a nemzetközi élvonalba lépjen előre az 5G bevezetése, alkalmazása területén”.

Az 5GK eddigi munkájának is köszönhetően az 5G területén mára Magyarország az egyik legfelkészültebb ország Európában a DESI (Digital Economy and Social Index) 2021-es mutatója alapján. A tagok aktív részvételével az ország több pontján számos ipari-ágazati felhasználást támogató pilotprogram indult útjára egyetemi és ipari környezetben. 5G-re épülő intelligens közlekedési esetek tesztelése kezdődött el több helyszínen. Győrben egy okos játszótér kialakítása zajlik, ahol 5G-hálózatba kapcsolt közlekedési eszközök, a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán pedig 5G-hálózatba kapcsolt járművek segítségével nyílik lehetőség különböző közlekedési szituációk tesztelésére.

Mosonmagyaróváron egy magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetező drónt kapcsolnak össze 5G-n keresztül kommunikáló földi szenzorokkal egy blokklánc-alapú platform segítségével. A Mezőhegyesi Ménesbirtokon a tehenészet épületét beltéri 5G-hálózattal fedték le, melyen később 5G-re épülő takarmányozási, állategészségügyi, termelésfelügyeleti tevékenységeket próbálhatnak ki. Sopronban egy hazai iparvállalat termelésfelügyeletének, termék-minőségbiztosításának 5G-alapú kiváltását és a munkafolyamatok kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) épülő támogatását tesztelik. Kecskeméten közvilágítási infrastruktúrára telepített 5G kiscellás bázisállomás létesült.

Az 5G Koalíció nemcsak a saját iparágában mutatott új utat a hazai szakmai együttműködések elmélyítésében. Az öt éve megalapított fórum mintájára számos további technológiai platform működik Magyarországon egyebek mellett a mesterséges intelligencia, a drónok alkalmazása vagy éppen a hidrogéngazdaság terén – olvasható a TIM közleményében.

Szólj hozzá