Hírek

Öngyilkos drónt mutatott be az AK-47 gépkarabély gyártója

Az AK-47-es gépkarabéllyal világhírűvé vált orosz Kalasnyikov gyár bemutatott egy új drónt, melynek célja, hogy „öngyilkos bombázóként” elpusztítsa a távoli földi célpontokat.

Az AK-47-est több mint ötven éve gyártják. A tartósság, az alacsony előállítási költségek, az elérhetőség és az egyszerű használat biztosították a globális sikert a fegyver számára.

A Kalasnyikov drónja – amelyet hivatalosan KUB-UAV-nak neveztek el – szintén könnyen kezelhető, hatékony és viszonylag olcsó.

A négy méter széles KUB-UAV 3 kg robbanóanyagot tud szállítani, sebessége elérheti a 130 km/h-t és 30 percig képes a levegőben tartózkodni, így akár 65 kilométer távolságra is eljuthat.

A katonai célú felhasználás nem új keletű, hiszen számtalan, a civil szférában meghonosodott egyéb technológiához hasonlóan a drónok gyökerei is a harcászatban keresendők.

Az amerikai hadsereg több típusú drónt is használ, többek között a Switchblade elnevezésű törpedrónt, melynek a fejébe van beépítve a robbanószerkezet, így kamikázeként robbantja fel az ellenséget.

Az ISIS olcsó kínai szerkezetekkel dobált gránátokat Moszulban a támadó iraki katonákra, akik ugyanilyen gépekkel kémkedtek az iszlamisták állásai felett.

A Duke Robotics nevű izraeli cég TIKAD nevű drónfegyvere pedig nagy tűzerejű fegyverekkel szerelhető fel, ráadásul könnyedén kezelhető.

Kérdés, mi lesz, ha ezek rossz kezekbe kerülnek, valamint ha előbb-utóbb a drónok egymással kezdenek háborúkat vívni.

Szólj hozzá