Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Ternyák Anita

Drónos interjú-sorozatunk keretében ismét egy női drónpilótával, Ternyák Anitával beszélgettünk. Egy korábbi interjúnkban Zömbik Orsitól hallhattuk: „Abszolút elfér egymás mellett a tűsarok és a drón!”, most Anitától azt is megtudtuk, hogy egy kisgyermek mellett is el lehet sajátítani a drónozás fortélyait.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Ternyák Anita: Pontosan 3 évvel ezelőtt vettem az első drónom. Azért tudom ennyire biztosan, mert a kisfiam akkor volt két hetes, és az első sétánkra már drónnal felszerelkezve mentem. Vágóként dolgozom, és gyakran másodoperatőrként is működök, de a pici baba mellett egy időre mindkettőt szüneteltetnem kellett. Megőrültem volna, ha a babázós korszakban nincs semmi mozgókép-alkotás az életemben. Mielőtt drónt vettem volna, rengeteget vágtam mások gyönyörű drónvideóit, és rettentő irigy voltam a felvételekre. Ekkor jött az ötlet, hogy veszek én is egyet, és elsajátítom a kezelését. Egy teljes évig csak kirándultam a kisfiammal és közben tanultam az irányítását. Gyakran magamra kötöttem egy hordozóval Marcit, távirányító a kezembe, és már mehettünk is gyakorolni. Sokszor meglepődtek az érdeklődők, akik a drón irányítóját keresték, hogy egy anyukát találtak kisbabával a mellkasán. Eleve meglepődnek azon is, hogy egy nő drónozik, de ez sohasem érdekelt. Mindenesetre a #drónosanyuka hashtaget azonnal “kisajátítottam” magamnak, mert addig még nem volt foglalt.

jatszoterezes

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

TA: Valójában már a legelején tudtam, hogy én ezzel pénzt is akarok keresni. Ezért is szántam olyan sok időt a gyakorlásra. Csak egy év után vettem komolyabb gépet és kezdtem el vele dolgozni, egészen addig csak tanultam a kezelését. Tökéletes kiegészítő lett a munkáim mellé.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

TA: Egyedül. Szeretnék egyedi mozgásokat kreálni, nem pedig az automatikusakat használni, mert már előre kitalálom, hogy mit szeretnék csinálni a vágóasztalon egy adott snittel. Ezért minden kontrollerrel végzett mozdulatnak az ujjamban kell lennie, sokat gyakorlok. Hálás vagyok, hogy most van időm ezt megtenni. Az egyetemen tv-film szakirányon tanultam, és ott sajátítottam el a vágást és az operatőri alapismereteket. Amióta végeztem, videózással foglalkozom, és a fotózás is egy kicsit több lett már mint hobbi. A fényképezést már középiskola alatt kitanultam, még analóg módszerrel, sötétkamráztunk is, így nagyon jó ismereti alappal érkeztem a vágás-kamerázás-fotózás háromszögbe. A drón ennek a hármasnak egy új, kreatív eszköze számomra, keresem vele a lehetőségeket.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

TA: Mavic Pro-t, és köszönöm szépen, én ezzel egyelőre jól megvagyok. Soha nem az eszközön múlik, hogy mit hozunk ki belőle, hanem a kreativitáson. Amúgy egy használt DJI Phantom 3-al kezdtem, és nagyon szerettem azt a gépet is! Olyan volt mint egy traktor, mindent kibírt, és bár ezerszer okozott szívrohamot, egy éven keresztül hűségesen szolgált. Aztán darabokra szedtem és eladtam, mert jobban vitték alkatrésznek, mint egyben. Rengeteg kütyüm van, és egyre jobban utálom őket cipelni, irtó nehéz a teljes felszerelésem. Azt nyílván nem bírnám ki, hogy valamelyik kamerámat is otthon hagyjam egy munkánál. Sajnálnám, ha egy jó felvétel azért nem sikerülne, mert nincs ott a megfelelő eszköz hozzá. Szóval nagyon megfontolom, hogy mikor milyen kiegészítőt vásárolok még pluszban, mit fejlesztek, miből veszek újabbat, komolyabbat, nehezebbet vagy könnyebbet. A fly more combo nagy segítség volt, de további kiegészítőket nem használok.

selfie

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

TA: Egy kaszkadőr csapatot videóztam, ráadásul egy reptéren, Tökölön. Egy Hősök terei filmforgatásra kellett begyakorolniuk egy autós üldözést, ezt kellett felvennem fentről, hogy a rendező lássa a végeredményt. Bármilyen hihetetlen, ott és akkor mégsem róluk készült a kedvenc felvételem. Miközben ugyanis akcióztak a kaszkadőrök, a füvön mellettük egy juhász birkákat terelt. A birkák felé repültem, akik elkezdtek mozgolódni, és mintha csak nekem szólna a produkció, egy szív alakba beálltak. Isteni felvétel lett, imádom.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

TA: Igazából nem választok helyszínt, én pont fordítva működök. Rengeteg izgalmas helyre jutok el a munkám által, és ilyenkor mindig nyitott szemmel járok és videózok, fotózok. A belvárosi daruzás megörökítésének is ugyanúgy tudok örülni, mint egy vidéki borászat filmezésének. Mindkettőben megtalálom a szépet.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

TA: Az időjáráson kívül? Az az egyetlen akadályozó tényező számomra, más problémám eddig még szerencsére nem volt. Nagyon szigorú vagyok ezzel, rossz időben nem repülök és nem kísérletezek. Ja igen, nyaralásra nem szoktam elvinni a drónt. Régen végigcipeltem minden nyaraláson a fényképezőm és pár objektívet hozzá, egész nap húzta a súly a hátam, lesben álltam, lefotóztam, objektíveket cserélgettem, lemaradtam a többiektől… Ma már ennél kényelmesebb vagyok, és a kisfiamnak hagyom szabadon a kezeimet.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

TA: Nagyon sokáig bakancslistás volt a fesztiválon való drónozás, és tavaly már két helyen is ott lehettem, amiért elképesztően boldog vagyok. Továbbra is ez az egyik célom, hogy eljuthassak a fesztiválokra repkedni. Nagyon érdekel még Dél-Amerika, minden porcikáját fel szeretném fedezni. Szuper lenne egy ottani drónozás, de nem tudom mikor sikerül behúzni.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

TA: Egyelőre nem voltam még ilyen programon. A facebookos drón csoportokban próbálok aktív lenni, de nem vagyok túl ügyes benne.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

TA: Sehogy. Legalábbis magammal kapcsolatban sehogy. Ahogy ismerem magam, addigra már valami teljesen más tipusú kütyü lesz az új mániám, amit előtte a vágóasztalról fedezek fel. Így működik ez, megirigylem valakitől a felvételeket, és már meg is fertőződtem.

Szólj hozzá