Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Szabó Ferenc

Szabó Ferenc, alias Fefisto lelkes, egyben magával szemben is kritikus vérbeli fotós, képei gyönyörűen visszaadják a természet és az épített környezet szépségeit, valamint a geometriai formák változatosságát. A fotózás-család-munka szerelmi háromszögben éli az életét, és folyamatosan követi a drónos fejlesztéseket. Merész drónos álmait is elárulta nekünk – köszönjük!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

FefistoPhotoSzabó Ferenc: Közel 30 éve foglalkozom képalkotással, amelyet elsősorban a televízióknál eltöltött hosszú évek jellemeznek. Mivel 15 éve már promó producerként tevékenykedem, hiányzott valami, ami visszarepít a képek készítéséhez. Így jött újra a fotózás, majd a drónozás, az utóbbit már 2 éve művelem.

DJI Inspire 1-el kezdtem. Emlékszem a mai napig az első felszállásomra, vicces volt, miután elforgattam a gépet a tengelye körül, hirtelen nem tudtam, merre van az előre vagy a hátra, így néhány meggyfa levél bánta, majd az autó teteje felett ösztönösen elkaptam reptében az imbolygó gépet. Azt ajánlom, senki ne így kezdje, főleg ne egy 3 kg-os vadállattal. Azóta kicsit sikerült megszelídítenem, de az idén így is megváltam tőle.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

SZF: Nekem a drónozás kiegészítő tevékenység a fotózás és a munkám mellett, nem tudom különválasztani a kettőt. Egy izgalmas lehetőség arra, hogy új perspektívákat fedezzek fel általa.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

SZF: Mivel sokáig operatőrként dolgoztam, ezért a képkészítéssel nem volt gondom. Ami a drón irányítását illeti, azt gyakorlással és az interneten található anyagokból sajátítottam el. Amikor láttam egy versenydrónost repülni, mindenféle akadályok között, hihetetlen sebességgel, akkor rájöttem, hogy van még hová fejlődni, de persze nekem más a célom ezzel.

DJI 0044

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

SZF: Az idén vásároltam egy DJI Mavic 2 Pro-t + Fly More Combo-t + filtereket. Ez a gép számos szempontból előnyös, de azért még vannak hiányosságai, főleg a kamera terén. Továbbá a vezérlőre is rakhattak volna egy HDMI kimenetet és kaphatott volna egy nagyobb aksit is. Bár ezek már rákerültek a legújabb smart controllerre és azzal akár már különválasztható az irányítás és az operatőri feladat is. A gép mérete, tudása nagyon vonzó és remélem, hogy idővel a kamera is fejlődni fog, még ennél is jobban.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

SZF: Minden jól sikerült kép örömmel tölt el, nem tudok kiemelni egy kedvenc képet, vagy videót. Élvezni akarom az alkotás minden folyamatát, izgalmát. Ha a végeredmény megfelel az elvárásaimnak, akkor jó érzés tölt el, ha nem, akkor analizálok, vagy agonizálok, aztán ha időm engedi, újra próbálkozom. Ezen az oldalon található néhány drónos kép is a fotóim mellett: FefistoPhoto. A saját célra készített videóimat nem publikáltam még, mert tudom, hogy ezek összevágásához nincs meg a megfelelő idő keretem és persze még egy jó koncepción is el kellene gondolkodni, hogy ne csak képek lógjanak egymás után a levegőben.

Bp alkonyatPANO0024 Pano

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

SZF: Először az Inspire inspirált, hogy meglovagoljam a tüzes paripát és ahogy egyre jobban megszelídült, úgy tágult vele a horizont is. A legnagyobb inspiráció az lenne, ha több időt tölthetnék ezzel a szeretett játékszerrel, de az ember vagy fotós, vagy családja van, nekem mind kettő és még ott van a munkám is, ebben a szerelmi háromszögben élek. Jelenleg jó, ha havonta kétszer-háromszor fel tudok szállni, ami még a kötelező képek elkészítéséhez is kevés. Szeretem nézni mások műveit is és ha valaki olyat alkot, amit még nem láttam és/vagy valamilyen érzelmet vált ki belőlem, annak külön is tudok örülni.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

SZF: Szerencsésnek mondhatom magam, mivel sokfelé jártam a világban. Csak az a kár, hogy akkor még nem voltak drónok. Egyik kedvenc helyem a budapesti Duna panoráma, kevés ilyen szép helyet találni a földkerekségen. Különösen jó adottsága van és szerintem a legtöbbet fotózott 10 helyszín között található a világon. Erre büszkék lehetünk. Eddig kétszer jártam Cappadociában, jó lenne egyszer drónnal is visszatérni oda, de sok más hely is felkerült már erre a bizonyos listára. Idén a Comói-tó környékét céloztam meg.

Bp180BluePANO0001 Pano

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

SZF: Külföldön még nem, de lehet, hogy a pár alkalommal, amikor kint drónoztam, csak szerencsés voltam. Sajnos itthon egyre inkább érzem az emberek ellenszenvét a drónosokkal szemben, erről valószínűleg mi is tehetünk. Ezen jó lenne változtatni és minden rendelkezésünkre álló eszközzel visszahódítani az elveszőben levő bizalmukat.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

SZF: Több internetes csoport tagja vagyok, akik drónozással foglalkoznak és DOE tag lettem idén májusban. Kíváncsian várom a fejleményeket.

DJI 0188

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

SZF: Az álmom, hogy majd egyszer végleg leteszem az autóm és drónnal fogok közlekedni mindenfelé. Megérintem a felhőket, elmegyek vele kirándulni, és ez lesz a világ legtermészetesebb dolga mindenki számára. Lehet, hogy ez nem fér bele a 15 éves idő intervallumba, de jó cél, amit érdemes kivárni.

Szólj hozzá