Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Süli Andor

A mai interjúalanyunk Süli Andor, aki talán sokak álmát váltotta valóra: hobbi drónosból a DJI egyik legnagyobb magyarországi forgalmazójának üzletvezetője lett. Képei a víz, a formák, de különösen a delfinek szeretetéről árulkodnak!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Süli Andor: 2013-ban kezdtem foglalkozni a drónozással, akkor csupán egy játéknak, érdekes hobbinak fogtam fel. Tetszett, hogy egy más nézőpontból szemlélem a világot.

G2F: Az egyik legnagyobb magyarországi drón disztribútornál dolgozol, de amikor belekezdtél, milyen céljaid voltak?

SA: 2017 óta dolgozom a Duplitec Kft.-nél és természetesen onnantól már hivatásként űzöm a drónokkal való munkát, elötte viszont teljes mértékben hobbi volt csupán.

Első körben a saját magam örömére készítettem felvételeket, majd az ismerőseim biztatására ezeket már publikáltam is a különféle közösségi oldalakon: Facebookon, Instagramon.

Jelenleg, hogy hétfőtől péntekig minden nap a DJI márkával foglalkozom, kevesebb repülésem van hétvégén, a saját szórakoztatásomra, hiszen ilyenkor a családommal vagyok. De azért egy-két családi kiránduláskor bedobok egy gépet, és lövök pár képet a magasból!

G2F: Milyen módon sajátítottad el a drónos ismereteidet, a reptetés, légi fényképészet fortélyait?

SA: A legelején teljesen önképző módon. YouTube videókat néztem, illetve mindenféle információt összegyűjtöttem a netről a témában. Talán a legtöbb segítséget a különféle tematikus csoportok adták az internetes fórumokon és a Facebookon. Onnantól viszont, hogy elkezdtem a Duplitec-nél dolgozni, a fejlődésem is felgyorsult, mert minden segítséget és támogatást megkaptam a cégtől.

G2F: Milyen területen dolgozol jelenleg? Mesélnél a munkádról egy kicsit?

SA: Egy évig üzletvezető voltam a DJI ARS Budapest üzletben, jelenleg pedig a Duplitec Kft. ipari megoldásokért felelős csoportjában dolgozom. Prezentációkat, ipari repüléseket végzek, illetve új enterprise megoldásokat dolgozunk ki. Emellett még oktatással is foglalkozom, lakossági és ipari területen, mindenféle drónos témában.

G2F: Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy hazánkban elsőként az Óbudai Egyetem indított drónkezelési és fejlesztési kreditpontos kurzust, ahol Te is oktatsz. Erről mondanál pár szót?

SA: 2019 elején indítottuk el az első kreditpontot érő kurzust az Óbudai Egyetemmel, ipari drón kezelési alapismeretek témában, ahol én mint drón instruktor segítettem az egyetemi tanár munkáját.

A kurzus rendkívül népszerű volt, heti rendszerességgel tartottuk az órákat, és nem olyan rég vizsgáztak belőle a diákok. Bízunk benne, hogy ezzel a kurzussal egy olyan úton indítunk el néhány diákot, hogy ők lesznek azok, akik a jövőben mindenféle új, innovatív technológiát fejlesztenek drónokra.

G2F: A munka mellett hobbid a légi fotózás, ehhez milyen drónt és kiegészítőket használsz, és mik a fejlesztési terveid?

SA: Jelenleg saját drónnal nem rendelkezem, de szerencsére egy olyan cégnél dolgozom, ahol a DJI teljes portfóliója elérhető a számomra. Leginkább DJI Mavic 2 Zoom-ot használok a kompaktsága, stabil kapcsolata, nagy üzemideje és a zoom képessége miatt. Kiegészítők közül pedig filtereket szoktam használni.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

SA: Az aktuális kedvenc képem mindig változik, most talán egy lerágott csontot emelnék ki (mert igen sok drónos megrepülte), de nekem a téma különlegessége miatt még így is tetszik. Ez a Jess hajó zátonyra futása 2019 elejéről.

Van egy “csalásos képem” is, ami szintén különleges számomra. Azért csalás a kép, mert a képkocka egy videóból van kivágva: ez egy elkapott pillanat delfinekről az Adrián, még 2018-ból.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

SA: Nagyon szeretek épületeket és formákat fotózni, szeretem a 90 fokban teljesen lefele néző témákat, amikben valamilyen geometriai formát lehet felfedezni, vonalakat, köröket stb.

A helyszín kiválasztásakor fő a biztonság természetesen, volt olyan téma amiért órákat utaztam és amikor megérkeztem láttam, hogy nem megfelelőek a körülmények és így meg sem repültem!

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

SA: Szerencsére nem! Mindig törekszem a jogkövető magatartásra, amennyire csak lehet a mostani jogi helyzetben!

G2F: Milyen drónos felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

SA: Idén ha minden jól megy, a delfineket szeretném rendesen lefotózni. Amúgy különösen bakancslistás helyem nincsen, de jó lenne azért valami igazán egzotikus szigetet megrepülni.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

SA: Igen, több Facebookos csoportban is benne vagyok, és napi szinten követem ami ebben a szubkultúrában történik.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

SA: Szerintem ipari és mezőgazdasági területen nagyon sok munkát drónok fognak majd végezni.

Szólj hozzá