Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Rétfalvi Gergely

Rétfalvi Gergely legfőképpen táj és városképeket szeret készíteni és igyekszik mindig új perspektívából bemutatni kedvenc helyeit. Kérdezz-felelek cikksorozatunkban most vele beszélgettünk.

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Rétfalvi Gergely: Nem régóta vagyok drón „felhasználó”. Kicsivel több, mint másfél éve kezdtem el, illetve ekkor vásároltam meg az első quadrokopteremet. Korábban fotóztam hobbiból és nagyon megtetszett a drónok segítségével elérhető új nézőpont. Ezen lehetőségek korábban csak repülőgépekről vagy helikopterekről voltak elérhetők, ami nagyon keveseknek volt adott.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

RG: Hobbinak indult, illetve jelenleg is annak tartom, de érintőlegesen munkában is előfordulnak drónnal kapcsolatos kérdések/tevékenységek. A jövőben reményeim szerint egyre több közös pont lesz a munkám és a drónozás között.

kép

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

RG: Egyedül sajátítottam, illetve sajátítom el továbbra is a drónvezérléssel, illetve fotózással és videózással kapcsolatos tevékenységeket. Ezekben véleményem szerint jó úton haladok, de még nagyon sokat kell fejlődnöm, hogy tapasztalt pilótának és fotósnak mondhassam magamat.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

RG: Jelenleg egy DJI Mavic 2 Pro-t használok fly more kit-el. A jövőben nem tervezek váltani. Ez a drón egyesíti a számomra fontos funkciókat (kompaktság, könnyű hordozhatóság és méretéhez viszonyítva jó teljesítményű kamera modul). Mivel szeretek utazni, igyekeztem olyan megoldást választani, ami mobilabb. Jövőbeli fejlesztések tekintetében Parazero megoldásaival szemezgettek a biztonságosabb repülés érdekében. Remélhetőleg a Mavic 2-höz is hamarosan megjelenik eme kiegészítő.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

RG: Új perspektívából bemutatni kedvenc helyeimet. Legfőképpen táj és városképeket szeretek készíteni.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

RG: Egyelőre még nem volt negatív tapasztalatom, de igyekszem elkerülni a forgalmasabb időszakokat, illetve felszálló hely tekintetében is körültekintően csendesebb, kevésbé szem előtt lévő helyeket választok, ahol nem tudnak megzavarni repülés közben.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

RG: Rövid távon egy esti/éjszakai videó van terveimben lakhelyemen, de ezen projekt még fejlesztés alatt áll. Hosszabb távon lehetőség szerint minél több tengerparti város felfedezését és bemutatását szeretném elérni a képeimen keresztül.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

RG: Online fórumokat olvasok, illetve Facebookos csoportoknak vagyok tagja. Közelebbi környezetemből vannak, akik szintén fotózással, illetve drónozással foglalkoznak, velük szoktam előzetesen megbeszélni az elkészült anyagokat, illetve egymástól kérünk tanácsot, mit lenne érdemes változtatni az adott képen.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

RG: Vízióm egyelőre nincs róla. Reményeim szerint az akkumulátor technológia ezen időszak alatt nagy fejlődésen fog keresztül menni, ezáltal hosszabb repülési időket lehet elérni. Ezen kívül nem lenne rossz, ha a kompakt méretű drónok időjárás állósága is javulna. Talán a mai enterprise ágban működő megoldások átkerülnének a konzumer szériákba is. (Pl: Matrice 210 vagy Mavic 2 enterprise esetén az AirSense megoldás.)

Szólj hozzá