Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Kőszegi Róbert

Kőszegi Róbert rutinos drónos, mintegy 5 éves gyakorlattal a háta mögött. Saját bevallása szerint kütyü-őrült, mégis üzleti megfontolásból csöppent a reptetés világába. Gyakran fordul meg internetes fórumokon, ahol szívesen keresgél, de gyakran ad tippeket is a drónos társaknak. Jöjjön hát legújabb interjúnk a drónozók online terének sokak által jól ismert alakjával!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Kőszegi Róbert: 2014-ben kezdtem el drónozni, leginkább üzleti megfontolásból. Persze kütyü-őrültként ott bújkált a nagyra nőtt gyermek is a háttérben (aki egyébként a mai napig nem nyugszik).

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

KR: Összekötöttem a kellemest a haszonossal…

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

KR: A tudásom egy részét autodidakta módon, a saját hibáimból okulva halmoztam fel, a többit megannyi YouTube videóból és rengeteg hazai, illetve külföldi fórumból, Facebook-csoportból merítettem. A mai napig bújom ezeket a lelőhelyeket – igaz manapság már sokszor én segítek bajba jutott, vagy csak egyszerűen érdeklődő drónosoknak egy-egy probléma megoldásában.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

KR: Kezdetekben egy DJI Phantom 1-em volt FC40 GoPro-val megspékelve, majd jött a DJI Phantom 3S, mint új eszköz. Jelenleg pedig egy DJI Mavic Air nagyon boldog tulajdonosa vagyok! Ez utóbbit annyira szeretem, hogy egy jó darabig biztosan nem tervezek váltani. Ár-érték arányban gyakorlatilag verhetetlen.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

KR: Nehéz kiragadni egy-egy konkrét darabot, mert általában mindig a legújabb a kedvenc, de például van egy szentendrei felvétel, ami közel áll a szívemhez a hangulata miatt.

KR: Elkezdtem nemrég egy drónos VLOG-ot is, hogy még több információhoz juthassanak a magyar felhasználók (itt található az eddig elkészült pár epizód:
 FLYVIDEO VLOG).

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

KR: Egyrészt a beérkező megrendelés nagy inspiráló tényező, másrészt persze a festői környezet sem hátrány, a megközelíthetőség is fontos szempont, és végül, de nem utolsó sorban: a legideálisabbnak az olyan helyszíneket tartom, ahol legkevésbé zavarok másokat.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

KR: Nem, még soha. Viszont minden alkalommal nagy körültekintéssel választom ki a helyszínt, az időpontot. Sokszor előfordul, hogy megérkezem, és vissza is fordulok azzal a lendülettel, mert nem ideálisak a feltételek. Ez természetesen megrendelés esetében is így van.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

KR: Az a baj, hogy ahol leginkább drónoznék (pl. Grand Canyon és környéke), ott általában tilos, szóval nem igazán készítettem ilyen listát. Talán Közép-, és Dél-Olaszország.

G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

KR: Sok ismerősöm van a drónos közösségből, de sajnos nem sok időm jut közösségbe járásra, inkább gép előtt bomlasztom őket ráérő pillanataimban. Azért volt már, hogy benéztem ilyen összejövetelre, például a híres Drón-Piknikre. Jó arcok, jó hangulatban egy helyen, érdemes ellátogatni!

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

Ha továbbra is ennyi felelőtlen ”pilóta” lesz (lásd legutóbb a Margit-híd alatti katasztrófa helyszínén, zárt légtérben reptetőket, de sorolhatnám…), 10-15 év múlva az átlagfelhasználóknak gondolom tiltva lesz az egész, úgy, ahogy van, szóval nem tervezek hosszútávra.

Szólj hozzá