Drónok kora Drónsport

Nagy drónos kérdezz-felelek – Fodor Boldizsár

Hogyan fér meg egymás mellett a városi drónozás iránti rajongás, az érdekes látásmódot mutató természetfotózás és az esküvői munka? Kiváltképp felmerül a kérdés, ha az alkotónak még az iskolapadban is helyt kell állnia! Eddigi legifjabb interjú-alanyunk, a 17 éves Fodor Boldizsár néhány perc erejéig elrepít minket a kreatív videózás, imázsfilm-készítés és tüzijáték-drónozás világába, miközben ízelíltőt kapunk az őt foglalkoztató témák igényes képi megjelenítéséből.
 

fobo

 
GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Fodor Boldizsár: 2015-ben láttam egy videót YouTube-on, amiben egy játék drónt mutattak be. Első látásra szerelem volt, így a szüleim segítségével meg is vettem. Egyre jobban megtetszett a hobbi, így később sikerült beszereznem még egy kisebb drónt. Aztán általános iskolai ballagásomra megkaptam az első, mondhatni komolyabb drónomat, ami egy DJI Phantom 3 Standard volt. Ez volt az utolsó drónom, amit a szüleim vettek nekem. Ez után tulajdonképpen az összes eszközömet magamnak vásároltam.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?

FB: Hobbinak indult, de mostanra munkává nőtte ki magát, ami iskola mellett jó, hiszen már most elmondhatom, hogy a hobbim lett a munkám, és a nyári robotolás, rossz diákmunkás bérek helyett normális fizetésem is van.

Tulajdonképpen 9 éves korom óta videózok, egy volt tévés operatőr, Pertics Gábor hatására. Azóta érdekel a fotózás és a videózás, amit a drónozással egy új szemszögből is megismerhettem. Emelett régóta foglalkoztat a vállalkozói környezet. Általános iskolás korom végén volt már valamilyen szinten vállalkozásom (egy szerver hostingot üzemeltettünk), így egy idő után fokozatosan elkezdtem belecsöppenni a drónos munkákba is.
 

 
FB: Eddig a 2019-es év volt számomra a legérdekesebb. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb. 12 esküvőn vettem részt mint videós, drónos, vagy fotós, kétszer forgattam rendezvény-videót egy gyógyszergyártónak, és 15 alkalommal forgattam YouTube videókat egy másik megrendelőnek. A videók összesen több mint 10 millió megtekintést generáltak. Magyarország egyik legjobb verseny drónpilótájával, Oszival (Babics Oszkár – a szerk.) megcsináltuk a Budapest FPV projectet, ahol olyan szemszögből mutattuk be a várost, ahogy még senki. Az Index.hu azt írta erről a videóról, hogy ez az eddigi legmenőbb drónos videó, ami Budapestről készült. Drónoztam a BRFK-nak egy leánykérés alkalmával, és Oszival benne voltunk a Szent István-napi tüzijáték hivatalos drónos csapatában is, ahol drónnal belerepültünk a tüzijátékokba. Ez után az ELTE-nek is készítettünk egy imázsfilmet. Ezeken kívül számos kisebb projektben és forgatáson vettem részt, és persze sokat fotóztam is, legfőképp drónokkal, de év végén belekezdtem a portré fotózásba is.

A 2020-as év is izgalmasnak ígérkezik, hiszen már most sok foglalás van idénre, illetve valószínűleg két nagyobb drónos céggel is együtt fogok dolgozni az év folyamán.

G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?

FB: A reptetést teljesen egyedül sajátítottam el, rengeteg gyakorlással. A fotózásban és a videózásban nagy segítségemre volt a YouTube, viszont természetesen itt is kell a személyes tapasztalat.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

FB: Rengeteg drónom volt. DJI téren a legtöbb kategóriát már kipróbáltam, egész konkrétan a következő DJI drónjaim voltak: Phantom 3, Spark, Mavic, Inspire 1, Mavic 2. Az egyik magyarországi forgalmazónak köszönhetően több DJI terméket is elvihettem tesztelésre, így a legtöbb DJI termékkel már van tapasztalatom. Jelenleg egy Mavic 2 Zoom-ot használok, de időnként Inspire-el is repülök. Illetve a filmes gépek mellett FPV-zek is. Van egy 5”-os gépem, illetve egy Tiny Whoopom. A jövőben jó lenne egy nagyobb filmes gépet birtokolni, konkrétan az Inspire 2-vel, illetve egy egyénileg épített filmes géppel szemezgetek. Viszont üzletstratégiailag jelenleg a földi felszerelést érné meg fejlesztenem. Szóval még nem tudom, hogy év végén milyen drónom lesz.

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

FB: Általában mindig a legutóbbi fotóm a kedvencem. A legtöbb képemet hajnalban, napfelkeltekor készítem, mivel szerintem ilyenkor a legjobbak a fényviszonyok, de néha napnyugtát is fotózok.
 

 
G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

FB: Sok inspirációt gyűjtök social média felületekről, ilyen például a Facebook, az Instagram, a Behance, vagy a Pinterest. A repülések előtt általában alaposan megtervezek mindent, megnézem Google Maps-en a környezetet, illetve légtér.hu-n is a légtérszerkezetet. Próbálok felszállás előtt egy konkrét képet elképzelni magam előtt, hogy a levegőben már csak a megvalósítással kelljen foglalkoznom. Persze sokszor van, hogy repülés közben látok meg egy jó témát.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

FB: Elég sok, összesen 7 országban repültem már, szerencsére nem volt még példa ilyesmire. Szerintem ha az ember betartja az íratlan, és ha lehet, akkor az írott szabályokat, értelmesen gondolkozik, és ésszel repül, akkor az ilyenek elkerülhetőek.

G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon?

FB: Budapesti vagyok, imádom a várost, így szeretek is itt fotózni. Szeretnék minél több fotót készíteni róla, az ikonikus, és a kevésbé ismert, de szép helyekről, hogy a külföldiek megismerhessék a várost. Ezen kívül imádok utazni, ahová csak tudom, magammal viszem a drónt, és repülök is vele. Sok szép hely van a világon, de leginkább a kalandosabb helyeket szeretem, és ezeket is szeretném megörökíteni.
 

 
G2F: Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

FB: Régen az összes lehetséges Facebook csoportban benne voltam, már azelőtt, hogy drónom lett volna. Viszont ezekből kiléptem, mert nem annyira tetszett, ami ezekben a csoportokban történik. Azóta sok fotós és videós csoportban vagyok benne. Régebben rendszeresen részt vettem a DJI New Pilot Experience rendezvényeken is, viszont mostanság ezekre nem járok. Ugyanakkor sok workshopra látogatok el, ha pedig vannak csoport által szervezett repülések, azokra el szoktam menni. Az FPV miatt, főleg nyáron, sokat megyek ki a Dél-pesti FPV Klubba, illetve néha a versenyekre is kinézek. Mindezek mellett sokat repülök ismerősökkel is.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

FB: Szomorú látni, hogy az átlag ember még mindig ellenségesen tekint a drónokra, és sajnos erről valamilyen szinten a közösség is tehet. Szerintem iszonyat nagy potenciál van ebben az iparágban. Sok mindenre, okosan lehetne használni a drónokat. Viszont szerintem ehhez először egy értelmes jogi hátteret kell hozzá kialkotni, és az emberek alapvető gondolkodását kéne megváltoztatni. Szerencsére már most sok példát lehet látni a hasznos felhasználásra. Például Ruandában vért szállítanak velük, vagy Kínában a koronavírus ellenes harcban is segítenek.

Szólj hozzá