Drónok kora

Nagy drónos kérdezz-felelek – Fény Gépész

A most következő sorok főhőse “Fény Gépész”, alias Kovács Gábor. Személyében egy fantasztikusan elhivatott bajai lokálpatriótát, egyben fotóst és drónpilótát ismerhettek meg, aki – hozzánk hasonlóan – fontosnak tartja a drónos közösségépítést, egymás támogatását, és nem csak szavakkal tesz mindezért. Kedvenc fotója a mi kedvencünk is lett. Kedves Fény Gépész, köszönjük az interjút, és kívánjuk, hogy mielőbb elkészíthesd, mi pedig közreadhassuk az áhított expedíciós fotóidat (is)!

GO2FLY: Mióta reptetsz drónokat és miért kezdted el?

Fény Gépész: Évekkel ezelőtt tetszett meg a repülés, mikor az egyik barátomnak asszisztáltam az egyik felszállásához. Többször segítettem neki a fényképező beállításában és kompozíció megszerkesztésében, de nem én voltam a pilóta. Ezek után beszereztem magamnak egy pici „játék” drónt, hogy megtapasztaljam a saját szakállra való repülés élményét, de az még nem volt alkalmas fényképek készítésére (és igen nehéz volt irányítani). Komolyabb munkára alkalmas drónnal bő egy éve kezdtem el repülni.

G2F: Hobbinak vagy munkaként indult a drónozás?FG: Fénygépészként tevékenykedem, ezért a drónozás az életemben a hobbi és a munka között félúton találkozott. Korábban ejtőernyőztem, volt kapcsolatom a repüléssel, és már akkor fénygépész szemmel figyeltem az eseményeket, a tájat. A drónok megjelenése lehetővé tette, hogy egyszerűbben szélesítsem a fotós tevékenységem kereteit. Lehetőséget adott a harmadik dimenzióba való kilépésre, melyet a munkámban és a kötetlen alkotói tevékenységemben is igyekszem maximálisan kihasználni.G2F: Egyedül, társakkal vagy tanfolyamon sajátítottad el a drónreptetés, légi fényképészet fortélyait?


FG: Gyermekkorom óta foglalkozom fényképezéssel, így a fotózással kapcsolatos ismeretek alapjaival tisztában voltam. Rengeteg könyvet elolvastam, fényképeket elemeztem, hasonló érdeklődésű társakkal vitattuk meg a fotográfia nagy kérdéseit, kiállításokra jártam, és töméntelen képet készítettem. Nagy ugrás volt kilépni a harmadik dimenzióba, és megtapasztalni az eddig ismert világomat egy teljesen másik nézőpontból (kis repülés egy drónnak, nagy ugrás egy fénygépésznek). Nagyon sokat segített, hogy ekkor a fényképezés technikai oldalára már nem kellett figyelnem. Konzultáltam nálam tapasztaltabb pilótákkal, reptettünk közösen, olvastam cikkeket, tutorial videókat néztem, és nagyon sokat látogatom a drónos közösségeket a neten, ahol sok véleményt/tapasztalatot ismerek meg.

G2F: Milyen drónt és kiegészítőket használsz, mik a fejlesztési terveid?

FG: DJI Mavic 2 Pro-val repülök. Szeretném olyan irányban fejleszteni az eszközeimet, hogy a fényképek minősége javuljon, de az már egy másik kategória.(Rossz fényviszonyok mellett látom, mennyire elmaradnak a tükörreflexes gépek mögött a drónok kamerái.)

G2F: Miről és hogyan készült a kedvenc drónfelvételed?

FG: Idén télen csináltam, Baja felett egy hideg, ködös vasárnap reggel a képet. (A hideget jobban bírta a drón, mint a pilótája.) A várost 20-30 méter magasságig belepte a gomolygó köd, de felette kristálytiszta volt a levegő. A képet napfelkelte előtt készítettem, a hajnal fénye a köd felső rétegeit világította meg, de alulról a városi közvilágítás fényei derengtek, a város tornyai átdöfték a párát.

G2F: Mi inspirál, milyen tényezőket veszel számba egy-egy helyszín kiválasztásánál?

FG: Elsősorban Baját és Baja környékét igyekszem bemutatni a fényképekkel. Szerencsém van ezzel a környékkel, hiszen a mediterrán hangulatú kisváros épített és természeti környezete sok lehetőséget kínál a fotósoknak. Nem kell messzire utaznom, ha különleges témákat szeretnék fényképezni. Baja belvárosa, a Szentháromság tér, a Duna, Gemencia erdősége mind kimeríthetetlen lehetőséget nyújt, és folyamatosan motivál, csak a megfelelő pillanatot kell kivárnom, és Baja városa mozgalmas és látványos eseményekkel is bőségesen ellát: például a Halászléfőző fesztivállal, a Vinaliával a BeerbQ-val.

G2F: Kerültél-e már szembe akadályozó tényezőkkel a magyarországi vagy külföldi drónozás során?

FG: Szerencsére eddig nem kerültem szembe akadályokkal, kivéve azokat, melyek az időjárásból vagy saját tudásomból fakadnak. Az időjáráshoz alkalmazkodni kell, saját korlátaimat pedig tanulással, gyakorlással igyekszem átlépni.G2F: Milyen drónos munka / felvétel elkészítése szerepel a bakancslistádon? FG: Szeretnék magas hegyek között fényképezni, mert ez eddig kimaradt. És titkos vágyaim között szerepel expedíciós körülmények között repülni és fényképezni.

G2F: 
Jársz-e drónos közösségbe, ismersz-e ilyen társaságokat?

FG: Találkozom dróntulajdonosokkal, de nem gyakran reptetjük együtt a masinákat. A találkozások többnyire személyes beszélgetésekben, tapasztalatcserében merülnek ki. A minap hoztam létre egy csoportot a körenyékbeli drónosok számára, hogy könnyebb legyen egymásra találnunk.

G2F: Hogyan képzeled el a drónozást 10-15 év múlva?

FG: Remélem, jobb teljesítményű fényképezőgépekkel, cserélhető optikákkal repülünk, átláthatóbb, élhetőbb, „felhasználóbarátabb” törvényi keretek között.

Szólj hozzá