Hírek

Műholdak és drónok hozhatnak hatalmas változást a magyar agráriumban

Az agráriumban a műholdak által készített felvételekhez hasonlóan a drónos monitoring is megvalósítható szolgáltatásként – hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakemberek szerint a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a monitoringnak, nemcsak az állományok időszaki felmérésében, de a növénytermesztés teljes folyamata során, illetve a döntéshozatalban és a különféle támogatások megítélésében is.

agrarium 2023

A területi monitoringrendszer (TRM) egy olyan új műholdas adatfeldolgozásra épülő ellenőrzési rendszer, amely az 5-6 naponta visszatérő műholdképek rendszeres elemzésére, értékelésére épül, és amelyet már akár az idei évtől megismerhetnek a hazai termelők – mondta el Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője. A szakember elmondta, hogy a rendszer jellemzően a Kopernikusz (az Európai Unió Űrprogramjának Föld-megfigyelési része) Sentinel-műholdjainak képeit használja, de akár más, azzal egyenértékű felvételek értékelésésére is képes. A TRM elsősorban a területalapú támogatásokra vonatkozik, és minden, ezekkel a műholdakkal ellenőrizhető támogatási jogosultság, kérelem ellenőrzésére kiterjed. Gulyás Levente elmondta, hogy a rendszer működése három részre osztható: 1. a műholdképek beszerzése és feldolgozása; 2. a már értékelt adatok további feldolgozása, a gazdálkodók megszólításával, közreműködésével; 3. az adatok végső értékelése után támogatások kifzetése. Az első lépésben megvizsgálják, mennyiben felelnek meg az egységes kérelemben bejelentett táblák a műholdképeknek, illetve mennyiben értékelhetőek ezek. Ezeknek a műholdfelvételeknek az értékelése elemző eljárásokra támaszkodik, amelyek jellemzően mesterséges intelligenciával és gépi tanulási eljárással történik, de a rendszer szakértői szabályalkotásokra is képes a helyszíni ellenőrzések adatai, illetve egyéb meglevő adatok alapján. A TRM a táblák elemzése során 2023-ban még csak a támogatási kérelem alapkövetelményeit vizsgálja: hogy van-e a kérelemben nem támogatható részterület, homogén-e a kérelmezett tábla hasznosítása, valamint megfelelő-e a növényi hasznosítás. Gulyás Levente elmondta, hogy probléma lehet, ha a műholdképen nem kívánatos vegetáció, épített környezeti elemek, illetve inhomogén növényborítás található, illetve az, ha az egységes kérelem felületén nem jó helyre rajzolják be a táblát – írta meg az Agrárszektor, amely idézi Gulyást: “A TRM működése során a második folyamati elem egy gyakorlati igazgatási eljárás, amelynek során azt vizsgáljuk, hogy a bejelentett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ha az az eredmény, hogy nem, akkor lépéseket kell tennünk.”

A szakember elmondta, hogy ha a kérelemben rögzített adatok és a kielemzett felvételek között eltérés tapasztalható, akkor egyelőre (szeptember 30-ig) még nem szankcionálják a kérelmezőt, hanem értesítik az ügyfelet, és módot találnak a kérelem helyesbítésére, vagy pontosítására, illetve további adatok, bizonyítékok szolgáltatására. A folyamat ezen lépése során egy kincstári ügyintéző megvizsgálja a képeket, hogy valóban fennáll-e ez a meg nem felelés a hivatalos adatoknak. Ha erre a kérdésre igen a válasz, az ügyintéző végzést ad ki, és a mobilGAZDA felületén egy georeferált fénykép készítési feladatot generál az ügyfél részére. Szeptember 30-ig még nincs szankció a rendszerben fellelt problémák kapcsán, és a gazdák pontosíthatják a kérelmüket, de további bizonyítékokat is szolgáltathatnak a szerintük valós adatokat illetően. Gulyás Levente elmondta, hogy a fenti határidő lejárta után kialakulnak a táblákra vonatkozó adatok, és a Magyar Államkincstár valamennyi igénylési jogcímhez innen fogja beolvasni az adatokat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a TRM 2023-at követően ki fog terjedni további jogcímekre is, 2025-től pedig kötelező lesz a mobilGAZDA alkalmazása.

A technológiának mindig van egy emberi része, ez pedig a tanulás. A technológia nagyon hasznos lehet, és rengeteget lehet vele spórolni, de ehhez rá kell vezetni a gazdákat az alkalmazásukra – mondta Vitéz Sándor, a Smart Greenhouse Control Kft. értékesítési vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy eredetileg fóliavezérléssel, fóliás termesztéssel kezdtek, de mostanra már komolyabb üvegházas projektekkel és szabadföldi integrációval is foglalkoznak. A vállalat kifejlesztett egy technológiát, amivel a szenzorokat adják, de oktatják is. Vitéz Sándor elmondta, hogy a gazdák számára elérhető, megfizethető és könnyen beszerelhető megoldásokat nyújtanak, de céljuk a karbonsemlegesség, a peszticid-kijuttatás csökkentése és az energiahatékonyság növelése is. “A magyar agrárkultúra nagy hiányossága, hogy aluldigitalizált és aluloptimalizált. Sok gazda megállt egy bizonyos szinten, ami számukra megfelelő, de ezzel elzárják magukat az újabb technológiáktól” – mondta Vitéz Sándor.

“Mi nem új drónokkal kiszolgálni a mezőgazdaságot, hanem technológiát szeretnénk fejleszteni, ami jobban, könnyebben használhatóvá teszi a drónos megoldásokat” – ezt már Solymos Gyula, a 4iG Nyrt. műszaki-vezérigazgató-helyettesi tanácsadója mondta. A szakember beszélt arról is, hogy a drónok hallatán először mindenkinek a multikopteres drónok jutnak eszébe, pedig nemcsak ezek léteznek, hanem a merevszárnyú, helyből felszállni képes gépek is, amelyek nagy távolságokat képesek berepülni, így a mezőgazdaságban is nagyon jól hasznosítható a monitorozás terén. Ezek mellett pedig léteznek olyan vezetékes drónok is, amelyeket bárhol fel lehet bocsátani, és gyakorlatilag nem is számítanak repülő eszköznek, ugyanakkor a megfigyelés során szintén jól hasznosíthatóak lehetnek az agráriumban. De mire is használjuk a drónokat valójában? Leginkább a “gazda szeme” funkciót látják el, illetve a drónos permetezés kapcsán a jövőben a növényvédelemben és a növénytáplálásban is megkerülhetetlenek lesznek – mutatott rá Solymos Gyula, aki szerint ezeknek az eszközöknek be kell épülniük a precíziós gazdálkodás eszköztárába.

“A drónos permetezés jelenleg még nem tekinthető precíziós kijuttatásnak, ezért a 4iG a Széchenyi István Egyetemmel közösen egy olyan precíziós drón permetezési platformot épít, amellyel csökkenteni lehet a permetezés során a kijuttatandó anyag esetleges elsodródását” – magyarázta Solymos Gyula.

SOLYMOSjpg

Ennek során egy mobil meteorológiai állomás lesz felállítva a föld szélén, ami 5G-n egy felhőszolgáltatáshoz fog csatlakozni, és ezen keresztül egy úgynevezett kompenzációs vektort fog küldeni a drónnak, hogy korrigálja a repülést és a kijuttatást. A fejlesztéshez tartozik majd egy drón fekete doboz is, amely hasonló elven fog működni, mint a polgári repülésben használt változat, és ami hitelesen fogja rögzíteni, hogy mikor és hol repült a drón, valamint azt, hogy hova és milyen anyagot juttatott ki. Solymos Gyula beszélt arról is, hogy a meteorológiai állomás három szinten fogja mérni a szél sebességét, irányát és a széllökések változásait, amit aztán a gyors adattovábbítás érdekében egy 5G-s hálózaton keresztül fogja kommunikálni. A szakember elmondta, hogy a drón vezérlése eleinte a vezérlőeszközön keresztül fog történni, a fejlesztés második fázisában pedig (amikor már privát 5G hálózaton fut az alkalmazás) már közvetlenül a drónt fogja irányítani a platform, aminek következtében egyenletes lesz a kijuttatás. A platform működése során lesz egy repülés-előkészítési szakasz, amelynek során azonosítani kell a drónt, a kijuttatandó szert és a területet, a repülést a platform fogja irányítani, a munkafolyamat végén pedig lesz egy jelentés, amelynek során visszajátszható lesz a tényleges repülés és annak minden paramétere. “A közeli jövő az lesz, hogy minden gazda és permetezési szolgáltató is elérheti majd ezt a platformot. Ami még hátravan, hogy a szolgáltatók által forgalmazott drónokat hozzáadják a platformhoz, és mindegyikre kiszámítsák a kompenzációs vektort, de már ezen is dolgoznak” – mondta a szakember. A cég másik terve, hogy a permetező drónokon túl a monitoring drónok is vezérelhetőek legyenek ezen az 5G hálózaton keresztül. A 4iG ezért egy többcélú, több felhasználású monitoring rendszerben is gondolkodik, amelyet szintén platformalapon terveznek megvalósítani.

 

Szólj hozzá