Hírek Dróntechnológia

Mobil drónérzékelő rendszert fejlesztenek a US Air Force számára

Az AeroDefense és az Egyesült Államok Légiereje egy olyan, gyorsan telepíthető, és akár járművekre is szerelhető mobil drónérzékelő rendszer közös kifejlesztésén dolgozik, amely képes azonosítani és megtalálni mind a drónokat, mind a drónkezelő pilótákat. Az amerikai (és női tulajdonosi háttérrel rendelkező) társaság szerződést kötött két katonai szervezettel, a 621. sz. Készenléti Egységgel és a 87. sz. Biztonsági Erők Századával egy kisvállalati innovációs kutatási támogatás révén, amelyet a Légierő Kutatólaboratóriuma szponzorált.

Az új megoldás az AeroDefense AirWarden elnevezésű technológiájára épül, amely beazonosítja és osztályozza a rádiófrekvenciás drónok és a vezérlők jeleit: ezeket a jeleket felhasználva mindkét eszköznek be tudják azonosítani a pontos helyét. 

Az AirWarden az egyetlen ilyen típusú technológia, amely megkapta az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának SAFETY Act díját – ez azt jelenti, hogy előzetes jogi engedély nélkül is minden további nélkül használható. Ennek a technológiának az új változata hordozható, ami a lehető leggyorsabb beavatkozást teszi lehetővé.

Guarini, a 621. sz. Készenléti Egység alezredese ezt mondta el az új megoldással összefüggésben: “Amikor egy szövetséges országban vagyunk bevetésen, olyan felszerelésre van szükségünk, amely az adott ország szabályozási környezetében is működőképes, így az AeroDefense technológia kulcsfontosságú tud lenni a csapataink védelmében.”

Kologinsky, a 87. Biztonsági Erők Század főtörzsőrmestere pedig azt fűzte az AeroDefence-nél egyedülálló az a képesség, amivel képesek lehetünk megtalálni a pilótát, így megszűnhet az a kritikus hiányosság, ami jelenleg még létezik a jogosulatlanul működtetett kicsi, pilóta nélküli UAV rendszerekkel szembeni védekezésben.”

Linda Ziemba, az AeroDefense alapítója és vezérigazgatója nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a US Air Force őket választotta a légtér-figyelés biztosításában történő közreműködésre, amivel segíthetik az Egyesült Államok csapatait a felmerülő drón fenyegetések figyelemmel kísérésében. Az örömhöz hozzájárulhat az a nem kis összeg, amit az amerikai haderő nála költ el: a hírek szerint az AeroDefense mintegy 400 000 dollárt kapott a két szerződő katonai alakulattól, amit hamarosan újabb 800 000 dollárral egészít ki a Védelmi Minisztérium, hogy folytatódhasson a megkezdett együttműködés.

Szólj hozzá