Hírek Ipari drónok

Mezőgazdasági drónok bemutatója a Vajdaságban

Drónbemutatóval egybekötött előadást szervezett mezőgazdasági termelőknek a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdaságában a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége.

Hagyományos növényvédő szerek drónnal történő permetezéséről hallhattak az érdeklődők, majd gyakorlati alkalmazás közben is láthatták, hogyan működik egy mezőgazdaságban használatos drón.

“A vajdasági földek nagyon tagoltak és nem homogének. Akár egyetlen földön, egy hektáros parcellán belül is több több zóna tud lenni, és ezeket a zónákat külön kellene igazából tápanyaggal ellátni, illetve a betegségek is foltonként tudnak megjelenni. Ebben az esetben egy jó multispektruális felvétellel fel tudjuk ismerni, hogy melyek azok a ponok, amelyek igényelnek kezelést, és a nagyobb drónnal ezeket a pontokat csak akkor és csak ott tudjuk kezelni, ahol és amikor erre szükség van.” – mondta el Pletikoszity Árpád előadó.

A technológia a kívánt hatás elérése érdekében kevesebb vegyszert használ, de a végén egészséges és jó minőségű gabonát lehet betakarítani – hangzott el az előadáson.

Kovács Ádám, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulója elmondta: “A prezentációból nekem annyi maradt meg, hogy többféle modell is van, többféle nagyságban, illetve a drónok a légörvény miatt sokkal hatékonyabban tudják permetezni a növényt, illetve ahhoz képest, hogy milyen kicsi, egész nagy területet tud lefedni rövid idő alatt, és nincsenek olyan károk mint a földön közlekedő permetezőgépeknél.”

A drónok kiegészítik a hagyományos módszereket, és olyan területekre is eljutnak, ahová a munkagépek nem. Akik nem hisznek ennek a technológiának a hatékonyságában, azoknál a mintaparcellán próbapermetezéssel teljesen bérmentve elvégzik a munkát, így ők is megbizonyosodhatnak az eredményekről – tette hozzá Pletikoszity Árpád.

Forrás: Vajdasági Rádió és Televízió

Szólj hozzá