Drónok kora Dróntechnológia

MetaFly, a pillangóként repülő drón

Egy francia, marseille-i startap, a Xtim új fejlesztéssel állt elő, melyet közvetlenül a természetből és a madarak repüléséről merített. A hagyományos drónokkal szemben nem rotorokkal működik, és nem is fényképezésre lett kitalálva, hanem magának a repülés élményének az átélésére. A projekt kizárólagosan a Kickstarter nevű közösségi finanszírozással foglalkozó weboldalon található meg és támogatható.

A rádió-hullámokkal működő eszköz megalkotásához különösen a pillangó szárnyak kis csapkodása adta az inspirációt. A 100 méteres magasság elérésére képes MetaFly 10 grammnál kevesebbet nyom, szárnyfesztávolsága 29 cm, maximális repülési sebessége pedig eléri a 20 km/h-t. A design rendkívül ütés-álló, köszönhetően a szénszálas anyagból készült szárnyaknak és rugalmas lábaknak, amik segítik a tökéletes landolásban. A feltalálók elmondása szerint a MetaFly repülési ideje mindössze 8 perc, azonban a benne lévő elem kevesebb, mint 15 perc alatt feltölthető.

Az első modellek a Kickstarteren érhetők el, és 2019. május 2-ig 69 eurós kezdő áron juthatnak hozzá a megrendelők. Ezek kiszállítása 2019 szeptemberére tervezett. Ezt követően a drónokat a hírek szerint 129 eurós áron készülnek értékesíteni.

A startup-ként indult projektből befolyó bevétel már most elérte a kezdeti 30 ezer eurós befektetés több, mint 10-szeresét. A MetaFly projektet Edwin Van Ruymbeke vezeti, aki 2014-ben már előrukkolt egy hasonló kezdeményezéssel, a látványos Bionic Bird-del. Ez szintén egy 10 g alatti súllyal rendelkező kis repülő eszköz, mely madár-formájával a természetbe simulást, a stressz-mentes repülést, valamint mások nyugalmának a teljes tiszteletben tartását hirdeti.

Szólj hozzá