Hírek Ipari drónok

Mérnökgeodézia Konferencia – ACRSA beszámoló

A Budapesti és Pest-Megyei Mérnöki Kamara, a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék és a Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat (MMK-GGT) szervezésében 2019. november 9-én megrendezésre került mérnökgeodézia szakmai napnak ismét a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszéke adott otthont.

A szakmai napon a számos érdekes előadás és poszterkiállítás között a légi térképészet és távérzékelés is helyet kapott. A konferencián a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) több tagja is képviseltette magát az előadók és a hallgatóság soraiban egyaránt. Jelen írásban ezen előadások tartalmát ismertetjük.

Lennert József (BIMLab Kft.) „Nyomvonalas kivitelezés légi ellenőrzése” címmel tartotta meg színvonalas előadását. Ismertette a légi fotogrammetriai úton történő kivitelezés ellenőrzésének főbb aspektusait, mind jogi, mind technikai szabályrendszerek, követelmények szintjén. Esettanulmányokon keresztül bemutatta a jelenlegi technológiákkal elérhető pontossági és minőségellenőrzési eredményeiket, mely megfelel az ACRSA által is javasolt szabályrendszernek.

Lehoczky Máté (Pannon Geodézia Kft.) és Dr. Siki Zoltán (BME) közös előadásának témája a „Fotogrammetriai feldolgozó szoftverek” volt. Előadásukban elemezték a vezető kereskedelmi és a legismertebb nyílt forráskódú fotogrammetriai feldolgozó szoftvereket. Bemutatták az főbb tulajdonságokat, jellemzőket, beállítási lehetőségeket. Különböző nadír és oblique technikával felvételezett mintaterületek példáján keresztül összehasonlították az eredményeket több lényeges tényezőt is figyelembe véve.

Az MMK-GGT diploma pályázat egyik idei nyertese, Epresi Konrád (GEO) szakdolgozatát mutatta be, melynek címe „Pontjelek automatikus azonosítása a fotogrammetriában”. UAV-vel készített felvételen jelölt illesztőpontok
automatizált felismerésére írt programját, annak körülményeit és eredményeit ismertette. Üdvözlendő, hogy az utánpótlásban is akadnak olyan lelkes földmérők, akik a piaci igényeket felismerve bővítik tudásukat komoly
informatikai háttértudással is.

Az előadások után kötetlen szakmai beszélgetés keretében kerültek kitárgyalásra a szakma jelenlegi nehézségei, valamint a jövő kihívásai. Egyértelműen levonható a tanulság, hogy a következő évtizedben is rendkívül fontos szerepe lesz a földmérésnek, ám ehhez fontos, hogy a többi szakághoz hasonlóan e szakterület is tudja érvényesíteni az érdekeit. Ehhez viszont széleskörű összefogás szükséges.

Forrás: Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület
Nyitókép forrása: MMK-GGT

Szólj hozzá