Hírek

Megkezdi munkáját a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma

A győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában álló TECHTRA Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt. konzorciumvezető irányítása alatt elindul a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma. A laboratórium programnyitó rendezvényére 2023. március 25-én került sor a ZalaZONE autóipari próbapályán, Zalaegerszegen.

Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma

A Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma többcélú ipari innovációs kapacitások és kompetenciák felépítését és fejlesztését végzi. A projekt szakmai irányai olyan élvonalbeli technológiákra fókuszálnak, amelyben hazánk helyzetét is figyelembe véve az elkövetkező évtizedben kiemelkedő szerephez juthatunk a nemzetközi mezőnyben is. A technológiák közül kiemelkednek az alacsony költségen gyártható, de nagyon magas tudást igénylő és a kitűzött célokban nagyon hatékonyan teljesítő területek, beleértve a drónok, robotok és földi automatizált platformok, a hálózatközpontú digitális megoldások.

A Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma március 25-i projektindító eseményén beszédet mondott többek közt Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi Egyetem kuratóriumi elnöke, az N7 konzorcium vezetője, Vígh László, a térség országgyűlési képviselője, Porkoláb Imre védelmi innovációért felelős miniszteri biztos, illetve Gulyás Tibor, a TECHTRA Zrt. vezérigazgatója.

A meghívottak a rendezvényen a projekt szakmai bemutatásán (terepi, földi autonóm járművek, hálózatközpontú kooperatív automatizálás, drón technológia, bionika, robotika, additív gyártás és anyagtudomány), valamint egy szabadtéri demonstráción is részt vehettek, ahol megismerhették a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriumában rejlőképességeket.

A 2022-2.1.1-NL-2022-00012 azonosító számú Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratóriuma projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2022-2.1.1-NL Nemzeti Laboratóriumok Létrehozása, Komplex Fejlesztése pályázati program finanszírozásában valósul meg.

Szólj hozzá