Hírek Ipari drónok

A DJI bemutatta az új Mavic 3 Enterprise sorozatot

A DJI bemutatta új ipari drónjait: a DJI Mavic 3 Enterprise sorozat két új modellből áll, mindkettő a professzionális alkalmazásokra specializálódott. A Mavic 3E a hatékony térképezési és földmérési feladatokat célozza meg, míg a Mavic 3T a tűzoltás, a kutatás és mentés, az ellenőrzés és az éjszakai műveletek igényeit kívánja kielégíteni.

DJI Mavic 3 Enterprise

Ezek az új drónok nem szabadidős célokra, és nem is a filmkészítőknek szólnak, kifejezetten ipari felhasználásra szánja őket a DJI. Éppen ezért a két modell számos különböző érzékelővel és kamerával van felszerelve, hogy a speciális igényeket is kezelni tudják. Az erdőtűz felderítésétől kezdve a villanyvezetékek ellenőrzéséig mindenféle feladatra bevethetők ezek a drónok.

Az új sorozat mindkét modellje a jól bevált Mavic 3 platformon alapul, de eltérő szenzorokkal és kamerarendszerrel vannak felszerelve. Lenyűgöző, 45 perces repülési idejüknek köszönhetően pedig ideálisak a hosszadalmas feladatok elvégzésére is.

DJI Mavic 3 Enterprise Series

A Mavic 3E elsősorban a térképezési és földmérési feladatok hatékony elvégzésére összpontosít. Ennek érdekében egy 20 MP-es nagy látószögű kamerát integrál 4/3 CMOS érzékelővel, nagyméretű 3,3μm-es pixelekkel, amelyek az Intelligens gyenge fényviszonyok móddal együtt jelentősen jobb teljesítményt nyújtanak félhomályos körülmények között. A nagy teljesítményű, akár 56-szoros hibrid zoomkamera 162 mm-es egyenértékű gyújtótávolsággal rendelkezik 12 MP-es képek készítéséhez. A mechanikus zár megakadályozza a mozgás elmosódását, és támogatja a gyors, 0,7 másodperces intervallumfelvételt.

A Mavic 3T-t viszont úgy tervezték, hogy megfeleljen a tűzoltás, a keresés és mentés, az ellenőrzés és az éjszakai légi műveletek speciális igényeinek. A Mavic 3E-vel megegyező, 48 MP-es, 1/2″-os CMOS-érzékelővel ellátott teleobjektíves, valamint egy hőkamerával rendelkezik, amely 61°-os megjelenítési látómezővel (DFOV) és 40 mm-es egyenértékű gyújtótávolsággal rendelkezik 640 × 512 px felbontással.

A Mavic 3T hőkamerájával pontszerű és területi hőmérsékletmérések is végezhetők, valamint riasztás is beállítható magas hőmérséklet érzékelése esetén, például egy tűzoltási művelet során. A drón támogatja az osztott képernyős módot a hőkamera és zoomkamera folyamatos, egymás melletti összehasonlítása érdekében.

 
Mindkét drónon DJI O3 Enterprise átviteli rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a pilóta számára, hogy 15 km-es hatótávolságból irányítsa őket, miközben a drón élő adást biztosít 1080p/30fps sebességgel.

A Mavic 3 Enterprise sorozat továbbfejlesztett akadályfelismerő és navigációs rendszerrel segíti a drónpilótákat a tájékozódásban. Mindkét drón fel van szerelve a DJI AirSense rendszerrel is, amely fogadja a környéken lévő hagyományos repülőgépek ADS-B jeleit, és figyelmezteti a drónpilótákat a közelben lévő egyéb légi forgalomra.

A Mavic 3 Enterprise sorozat számos hasznos szoftverrel is rendelkezik, amelyek tovább javítják az adatgyűjtést, a térképezést, a flottakezelést és a repülési műveleteket. Annak érdekében pedig, hogy a drónt még inkább az adott küldetés speciális igényeihez igazíthassuk, az további tartozékokkal (professzionális távirányító, hangszóró, RTK modul) bővíthető.

A DJI drónok magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. tájékoztatása szerint a DJI Mavic 3E várhatóan 1 500 000 Ft-os áron lesz kapható, a DJI Mavic 3T ára pedig 2 300 000 Ft körül alakul.

Szólj hozzá