Hírek

Laptopokat, programozható robotokat és drónokat ígér a kormány az iskoláknak

Miért állt le a tavalyi parlamenti választás után a diákoknak és pedagógusoknak szánt állami laptop-program és hogyan, mikor folytatódik? – röviden összefoglalva erről érdeklődött Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője a belügyminiszternél.

Írásbeli kérdésében emlékeztetett: korábban a kormányzat összesen 615 ezer laptopot említett célszámként, felmenő rendszerben 2025-ig kiosztva. Mellár további kérdésekre várt választ Pintér Sándor belügyminisztertől. A teljes írásbeli kérdés elérhető a parlament weboldalán.

drone illusztracio

A hvg.hu ma azt írta: A miniszter helyett a tárca parlamenti államtitkára, Rétvári Bence jelentkezett, de az ellenzéki képviselő négy kérdése közül háromra nem adott végül választ. Rétvári a válaszában „a köznevelési rendszer digitális átállása” kapcsán 579 ezer „tanulást támogató” notebookról ír, amivel a kormány valamennyi 5–12. évfolyamos diákot ellátna, illetve jutna laptop a pedagógusoknak is.

Az államtitkár jelezte, hogy az első ütemben, 2022. április végéig országszerte mintegy 120 000 korszerű eszközt osztottak ki a 9. évfolyamosoknak és a pedagógusoknak. A program további ütemezéséről azonban nem írt konkrétumot. Azt viszont újdonságként válaszában megígérte, hogy “korszerű tantermi megjelenítő eszközök és a tanulói kreativitást, problémamegoldó képességet fejlesztő eszközök (pl. programozható robotok, drónok) is nagy számban érkeznek majd az iskolákba a következő időszakban”.

Szólj hozzá