Hírek

Május 12-éig egészségügyi logisztikai drónok tesztrepülése Angliában

Az észak-kelet Angliában található Northumberland régióban egyelőre kísérleti, teszt jellegel drónokkal szállítják a vérmintákat és a kemoterápiás készítményeket. A kísérleteket a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust végzi, együttműködve az Apian orvosi drónlogisztikai startup céggel.

anglia1

Miután az Egyesült Királyság Polgári Légiforgalmi Hatósága (CAA) engedélyezte a BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) elkülönített légtérben, engedélyt adott május 12-ig a tesztrepülésekre a drónokkal megkezdték az ashingtoni Wansbeck Kórház, az Alnwick Infirmary és a Berwick Infirmary közötti légiszállítást.

Northumberland

„A drónok használata segíthet abban, hogy a fontos gyógyszereket hatékonyabb éls környezetbarátabb módon szállítsuk, ezért kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a tesztrepülések. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a lehető legjobb ellátást nyújtsuk a peremközségeinkben, így az Alnwick és Berwick felé vezető logisztikai útvonalak kulcsfontosságúak.” – mondta Sir James Mackey, a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust vezérigazgatója.

A projektben Swoop Aero Kookaburra III típusú eVTOL-ok fogják szállítani az egészségügyi eszközöket. Ezek a Skyports Drone Services által kezelt drónok legfeljebb 3 kg hasznos terhet képesek szállítani, sebességük pedig eléri 110 km/órás sebességet. A kísérleti időszakban eleinte napi hat repülést hajtanak végre, majd fokozatosan emelik a járatsűrűséget, míg el nem jutnak a napi 15 repülésig, amelyek során elsősorban kemoterápiás gyógyszereket fognak vinni Alnwickbe, valamint a berwicki kórházba. A forgalom kétirányú lesz, hiszen a gépek visszafelé sem üres kosárral, hanem a két település intézeteinek patológiai mintáival fognak repülni a Wansbeckben lévő drón állomásig. A kivitelező cég és az egészségügyi szervezet azt állítja, hogy a szállítható tárgyak között sok minden lehet, így a drónok vérminták, orvosi felszereléseket, sőt, postai küldeményeket is célba juttathatnak.

„Ez a kísérlet az Apian Solentben végzett munkájára épül” – utalt vissza az Apian társalapítója és orvosigazgatója, Dr. Christopher Law arra a repülésre, amikor a világon először vittek szállítottak drónnal kemoterápiás gyógyszereket Angliában.

A tesztrepülések mellett kérdőívekkel azt is felmérik, hogy a betegek, az egészségügyi személyzet mit gondolt a drónos szállításról és ez milyen hatással van az egészségügyi ellátásra, szolgáltatásokra.

Szólj hozzá